Šmit ide na raport u Evropski parlament, traže da objasni zašto je nametnuo izmjene Izbornog zakona

GS
Šmit ide na raport u Evropski parlament, traže da objasni zašto je nametnuo izmjene Izbornog zakona

BRISEL – Kristijan Šmit u narednim danima trebao bi otputovati u Brisel gdje će podnijeti svojevrsni raport Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Ovu informaciju potvrdila je evroparlamentarka Tineke Strik koja je pojasnila da će Šmit doći u Brisel na zahtjev grupe parlamentaraca.

-Na naš zahtjev, Šmit će se pojaviti pred Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta kako bi objasnio razloge za donošenje svojih nedemokratskih mjera - rekla je Strik, prenosi Kliks.

Nedavno je 25 parlamentaraca iz Njemačke, Francuske i Holandije uputilo pisma u kojima pozivaju OHR da povuče svoje odluke koje se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH.

-Do ovakvih reformi bi trebalo doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem OHR-a - poručili su parlamentarci.

U svom pismu, parlamentarci su naveli kako su nezadovoljni Šmitovom odlukom da nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta na Opštim izborima,  2. oktobra nametne izmjene Izbornog zakona, kao i izmjene Ustava FBiH, što je nužno za primjenu izmijenjenog Izbornog zakona. Izmjene se odnose na delegiranje u Domu naroda Parlamenta FBiH.

-Duboko smo nezadovoljni zbog toga što ste bonska ovlašćenja iskoristili na dan izbora. Vašom odlukom desile su se opsežne promjene u izbornom sistemu u pokušaju da se deblokira politički proces (konstituisanje vlasti u FBiH). Činjenica je da su se izmjene desile tako da se uticalo na izborne rezultate, i to nakon što su izbori održani. To nije puno poštivanje demokratskih prava građana BiH. U strahu smo da je ovom odlukom stvoren potencijalni rizik da se dugoročno ugrozi autoritet OHR-a - upozorili su.

Podsjetili su Šmita na Aneks 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje na to da izbori trebaju biti održani u skladu s relevantnim smjernicama OEBS-a.

-Smjernicama OEBS-a za izmjene Izbornog zakona se nalaže da se Izborni zakon može promijeniti dovoljno ranije prije samih izbora kako bi svi relevantni akteri bili informisani o izbornim pravilima. Izmjenama Izbornog zakona u posljednjim trenucima stvara se potencijal da se naruši povjerenje u izborni proces te umanji prilika da se na vrijeme upozna s izbornim pravilima - napomenuli su.

Parlamentarci su pozvali visokog predstavnika da razmotri, kako su naveli, način na koji koristi bonska ovšćenja, odnosno da to bude u skladu sa smjernicama OEBS-a. Smatraju da bi OEBS trebao dati mišljenje o nametnutim izmjenama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana