Služen pomen Vojislavu Goranoviću, prvoj žrtvi rata u BiH

Srna
Služen pomen Vojislavu Goranoviću, prvoj žrtvi rata u BiH

BROD - U naselju Gornji Klakar u Brodu, u krugu bivše fabrike građevinskog materijala "Gramat", danas je služen pomen i odata počast prvoj civilnoj žrtvi rata u BiH Vojislavu Goranoviću, koga je na radnom mjestu u ciglani ubila artiljerijska granata ispaljena sa teritorije Hrvatske 16. septembra 1991. godine.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Radoslav Kokić rekao je da Brod ima obavezu da se sjeća i poštuje lik inženjera Vojislava Goranovića, Srbina porijeklom iz sela Dubica u opštini Odžak, u kojem je u Drugom svjetskom ratu masovno poklano stanovništvo.

"Poznavali smo Vojislava Goranovića. Sama činjenica da je prije dolaska u ovu fabriku bio direktor Livnice u `Đuri Đakoviću` u Slavonskom Brodu govori da se radilo o obrazovanom i stručnom čovjeku", rekao je Kokić.

On je podsjetio i da najava rata na području Bosanskog Broda i Posavine počinje ratnim dešavanjima u Hrvatskoj 1991. godine, te da su septembra 1991. sa područja Slavonskog Klakara artiljerijom granatirana srpska sela na području opštine Bosanski Brod.

"Zbog neposredne blizine Slavonskog Broda, srpski narod u tadašnjoj opštini Bosanski Brod osjetio je strahote rata u noći između 15. i 16. septembra", rekao je Kokić i dodao da je u jutarnjim časovima 16. septembra 1991. godine granatirana ciglana "Gramat" u Klakaru i tom prilikom ubijen na radnom mjestu inženjer Vojislav Goranović, koji je i prva civilna žrtva rata u BiH.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je da je Brod po mnogo čemu specifičan vezano za Odbrambeno-otadžbinski rat, pa i po prvoj civilnoj žrtvi rata.

"Tada je ugašen život mladog stručnjaka koji je doprinosio društvu. Naša je obaveza da se svake godine okupljamo na ovom mjestu, da okupimo njegovu porodicu i da na mlađe generacije prenesemo sjećanje da nam se ovako nešto nikada ne ponovi", rekao je Vidić u izjavi novinarima.

U znak sjećanja, u krugu ciglane postavljena je spomen-ploča kao trajno sjećanje na 16. septembar i lik i djelo Vojislava Goranovića i simbol Vojinog patriotskog odnosa prema otadžbini.

Ispred spomen-ploče vijence i cvijeće položili su članovi porodice Goranović, zajednička delegacija Boračke organizacije i opštine Brod i drugi.

Dvije ulice u Brodu dobile su naziv u vezi sa događajem iz 1991. godine - jedna nosi naziv Vojislava Goranovića, a druga 16. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana