Služen pomen heroju Milodragu Mići Stanojeviću

Srna
Služen pomen heroju Milodragu Mići Stanojeviću

KOZARSKA DUBICA - Na pravoslavnom groblju kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici služen je pomen jednom od najvećih heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata Milodragu Mići Stanojeviću, koji je poginuo na današnji dan 1991. godine.

Pomenu, koji je služio sveštenik Bojan Ristić, prisustvovala je Stojanovićeva porodica, saborci, prijatelji i zvaničnici iz Kozarske Dubice i Prijedora.

 

Stanojević je bio komandir pješadijske čete 43. motorizovane prijedorske brigade, a ostao je upamćen po velikoj hrabrosti i brojnim herojskim djelima.

 

On je u oktobru 1991. godine na zapadnoslavonskom ratištu sam zarobio dva neprijateljska tenka i transporter.

 

Poginuo je 23. novembra 1991. u 21. godini u selu Koriti kod Lipika. Imao je čin poručnika bivše JNA.

 

Predsjednik Boračke organizacije u Kozarskoj Dubici Nenad Bulić rekao je novinarima da je Stanojević jedan od najvećih heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata, poznat po brojnim herojskim djelima o kojim najbolje znaju pripadnici 43. prijedorske motorizovane brigade.

 

- Najpoznatije njegovo djelo je to što je sam na ratištu u Zapadnoj Slavoniji presreo kolonu neprijateljskih borbenih vozila. Takvo herojsko djelo do sada nije zabilježeno i kao vojnik mogu odgovorno da kažem da je to bio zadatak za jednu protivoklopnu četu - rekao je Bulić.

 

Mirjana Ćibić, sestra poginulog heroja, rekla je novinarima da je teško riječima opisati tugu koja se skuplja već 32 godine.

 

- Onaj ko je izgubio člana porodice može da nas razumije, a svi ostali mogu sa nama da saučestvuju. Vrijeme ne liječi ništa, već nas samo nauči da živimo sa tom tugom koju nosimo, a kakvi su naši dani i noći to samo mi znamo - veoma su tužni - rekla je Ćibićeva.

 

Potpredsjednik Gradske organizacije porodica poginulih Prijedor Slaviša Kneginjić rekao je novinarima da svake godine dolaze u Kozarsku Dubicu da odaju počast junaku Milodragu Stanojeviću.

 

- U Knešpolju i Kozarskoj Dubici ima nekoliko ljudi koji su obilježili Odbrambeno-otadžbinski rat, kao što su Tepić, Stanojević i Slijepčević. Stanojević je bio veliki junak, naš uzor - rekao je Kneginjić i istakao da je odbrana linija na slavonskom ratištu bila značajna za stvaranje Republike Srpske.

 

Pomenu Stanojeviću prisustvovali su i poslanici Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar i Bobana Ćibić.

 

Za herojstvo i zasluge u ratu, Stanojević je posthumno odlikovan Ordenom Miloša Obilića, a po njemu je nazvana i ulica u Kozarskoj Dubici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana