Služen parastos za sve srpske žrtve

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služen je parastos za sve srpske žrtve stradale tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije.

Parastosu je prisustvovao Denis Bojić, autor istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" o ovom stradanju, koji će danas premijerno biti prikazan u Banjaluci.

Premijera filma biće održana u banjalučkom bioskopu "Palas" od 17.00 časova, u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra prosvjete i kulture Srpske Željke Stojičić.

Film je realizovan u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nakon premijere u Banjaluci slijede projekcije filma u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije.

Film "Svjedok", prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda Zorana Stankovića koja se tiču stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Stanković je preminuo neposredno pred početak snimanja filma.

Nakon njegove smrti film mijenja svoju formu, ali ne i suštinu - ogoljenu i surovu istinu o stradanju Srba prikazanu kroz ratni put i istorijski portret doktora Stankovića.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana