Službenici Parlamenta BiH nemaju klimu, kažu da je neizdrživo

Nezavisne
Službenici Parlamenta BiH nemaju klimu, kažu da je neizdrživo

U zgradi Parlamentu BiH, u kojoj su smještena i ministarstva u Savjetu ministara BiH, ali i kancelarije u kojima rade brojni službenici zajedničkih institucija, već mjesecima vlada pakao, jer klimatizacija uopšte ne radi, zbog čega su uslovi za osoblje neizdrživi, a najgore od svega je to što je riječ o dugogodišnjem problemu kojem se kraj ne nazire.

Rekao je to za Nezavisne novine radnik u zgradi Parlamenta BiH, koji ističe da im je ovog ljeta najteže, jer je “ranijih godina, u ljetnim mjesecima, klima ponekad radila, ili je bar duvala ‘koliko-toliko’, a sad nikako i nimalo”.

Pritom ističe da sve ukazuje na to da problem neće biti riješen ni ove godine, već, u najboljem slučaju, tek dogodine.

– Mi se kuvamo u kancelarijama. Ne možete disati koliko je vruće, neizdrživo je. Za razliku od nas, koji smo prinuđeni da radimo u ovom ‘paklu’, ostali se snalaze. Samo da vas podsjetim, nedavno je Savjet ministara prvi put zasjedao u Mostaru. Znate li zašto? Pa zato da bi izbjegli vrućine u ovoj zgradi – ističe izvor.

Sagovornik podsjeća da su pare za rješavanje ovog problema obezbijeđene, ali im to trenutno ništa ne znači, jer se još ne nazire datum kada će majstori ući u ovu zgradu.

– A pogledajte kakve su temperature. Izdržati se ne može. Ovdje su vam, uz nas, smještena i oba doma parlamenta BiH, potom brojne komisije, tu su sale za sastanke itd. U najmanju ruku, situacija je nehumana – naglašava sagovornik koji u ovoj zgradi radi.

Za rješavanje ovog problema, kako dodaje, nadležna je Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

– U zgradi su nehumani uslovi za rad, a stalno i redovno rade oni koji ništa ne odlučuju i imaju najniže plate. Rukovodstvo Službe za zajedničke poslove bavi se samo sobom i svojim rotacijama na mjestu direktora, a od 2017. pričaju da se mora promijeniti sistem hlađenja star 45 godina. Kako stvari stoje, ni odobrena tri miliona KM neće biti dovoljna da oni urade svoj posao – priča ogorčeni radnik.

Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kaže da su pritužbe opravdane.

– Klima zaista ne radi duže vrijeme. Trebalo bi da se izdvoje sredstva da se uradi kompletna klimatizacija, ali ja koliko vodim, ovo ljeto – mrka kapa od toga – kaže Mirković.

Nadležni, kaže, već duže vrijeme pričaju da će to biti riješeno. I trebalo je, poručuje, to davno uraditi.

“Katastrofalno na 40 stepeni”

– Katastrofalno je na 40 stepeni u kancelarijama sjediti. Čovjek koji vam je to rekao je u pravu 100 odsto – naglašava Mirković.

Ispričao nam je i za problem koji imaju sindikalci koji su smješteni u ovoj zgradi.

– Kancelarija Sindikata je na 4. spratu i u njoj nema ni prozora ni vanjskog zida da možemo prikopčati klimu koju bismo kupili mi kao sindikat. A ne možemo naći nigdje onu pokretnu klimu koju možemo koristiti unutra. Eto, sve sam vam rekao – ističe Mirković.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH su se, sredinom prošlog mjeseca, obratili, između ostalih, predsjedavajućim oba doma parlamenta BiH, predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto i ostalim institucijama sa sjedištem u ovoj zgradi, te detaljno obrazložili ovaj problem.

– Postojeći sistem klimatizacije je izvan funkcije zbog nepostojanja rashladnog medija, freona R11 koji je iz ekoloških razloga zabranjen u EU i više se ne proizvodi, niti se može nabaviti na tržištu”, navedeno je u dopisu u kojem Služba tvrdi da je blagovremeno preduzela “sve aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima kako bi bio riješen ovaj problem.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH nadalje dodaju da su u toku 2021, 2022. i 2023. ovaj projekat uvrštavali u projekte javnih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana