Službenici o uređenju države uče iz skripata

Svjetlana Tadić
Službenici o uređenju države uče iz skripata

BANjALUKA - Službenici u institucijama BiH nemaju osnovna znanja o uređenju BiH, jer se za polaganje stručnog ispita spremaju učeći iz skripata, a ne iz priručnika kao što se radi u svim zemljama regiona.

Izjavio je to "Glasu Srpske" član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Petar Kunić, koji je od Savjeta ministara BiH zatražio objašnjenje o načinu polaganja stručnog ispita za službenike institucija BiH.

On kaže da ne postoji priručnik iz kojeg bi kandidati učili za ispit.

- Postoje skripta koja ne sadrže materiju koja bi se trebala polagati - kazao je Kunić, koji je i član Komisije za polaganje stručnih ispita u Republici Srpskoj.

On je dodao da Republika Srpska, za razliku od BiH, ima priručnik koji je urađen po uzoru na priručnike u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemalja regiona.

- Zatražio sam da se stručni ispit ujednači zato što RS ne može da prizna ispite koji se polažu na nivou BiH, jer oni ne obuhvataju sadržaje koji se zahtijevaju u modernoj i savremenoj upravi - istakao je Kunić.

Prema njegovim riječima, stručni ispit na nivou BiH je nepotpun i neorganizovan, zbog čega je potrebno stvoriti nove osnove i donijeti priručnik za polaganje ispita. Kunić smatra da se polaganje ispita mora organizovati samo u Agenciji za državnu službu BiH, čiji je osnovni zadatak da sprovodi procedure izbora i edukacije državnih službenika.

- Imamo situaciju da to radi i Ministarstvo pravde BiH i to vodi zaključku da na polaganje stručnog ispita utiče politika, jer ministar ima poltronat nad polaganjem stručnih ispita - istakao je Kunić.

U odgovoru koji je Savjet ministara BiH uputio Kuniću, a koji je u posjedu "Glasa Srpske", navodi se da je na prijedlog Ministarstva pravde donesena odluka o uslovima i načinu polaganja stručnog ispita.

- Pri izboru zadataka za pismeni dio stručnog ispita kandidatima se daju zadaci prilagođeni stručnoj spremi - navodi se u odgovoru i dodaje da se na usmenom ispitu kandidat ispituje o ustavnom sistemu, osnovama uprave, upravnom postupku i sporu, radnom odnosu i kancelarijskom poslovanju.

Kandidatu koji je položio stručni ispit Ministarstvo pravde BiH izdaje uvjerenje o položenom ispitu.

Pored ove odluke, kasnije je donesen i program stručnog ispita u kojem se definišu drugačija pitanja za polaganje koja, između ostalog, obuhvataju i evropske integracije.

Pored toga, polaganje organizuje i Agencija za državnu upravu BiH. Ovaj ispit Agencija sprovodi kao dio javnog konkursa, a on podrazumijeva provjeru znanja kandidata za državne službenike iz gotovo istih oblasti, kao i prilikom polaganja ispita u Ministarstvu pravde. Za ovaj ispit potvrdu o prolazu daje Agencija za državnu upravu BiH.

U Savjetu ministara su naveli da je pripremljen priručnik za polaganje stručnog ispita i da se nalazi u završnoj fazi izrade, odnosno da prije štampanja treba da prođe recenziju.

Zloupotrebe

Kunić smatra da sadašnji način polaganja stručnog ispita u BiH omogućava različite zloupotrebe pri zapošljavanju.

- Službenici BiH, koji su prošli stručni ispit, nemaju osnovna znanja o državnom uređenju BiH, a stručnost, profesionalnost i depolitizacija su savremeni standardi koji se traže za zaposlene u državnim institucijama - istakao je Kunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana