Služba za zajedničke poslove na iće i piće potrošila 1,3 miliona KM

Veljko Zeljković
Služba za zajedničke poslove na iće i piće potrošila 1,3 miliona KM

SARAJEVO - Služba za zajedničke poslove BiH potrošila je tokom prošle godine oko 1,7 miliona maraka na nabavku materijala od čega se 80 odsto odnosi na kupovinu hrane, pića i dezinfekcionih sredstava.

Navodi se ovo u analizi finansijskog izvještaja ove službe koja se bavi “opsluživanjem” svih drugih zajedničkih institucija na državnom nivou te ističe da su ovi troškovi za 40 odsto veći nego 2022. godine, a što je na kraju dovelo do toga da je samo na kupovinu hranu i piće utrošeno 1,3 miliona maraka. Kako je pojašnjeno, do tog je došlo ne samo zbog rasta cijena, već i povećanog obima usluga, odnosno korisnika.

Društvenim mrežama nedavno je kružio cjenovnik restorana koji je smješten u Parlamentu BiH, a iz kog se moglo vidjeti da teleća supa košta jednu marku, sendvič sa goveđim pršutom tri, a ćureći stek u sosu - četiri KM. Salate su oko jedne marke, a kolači 1,5 KM, što je četiri-pet puta manje nego što obični smrtnici plaćaju.

Značajan dio novca otišao je i na naknade troškova zaposlenih, koji su iznosili 2,57 miliona. Kada su u pitanju troškovi dolaska na posao oni su iznosili 691.000 maraka, 113.000 više nego 2022. godine. Izdvajanja po ovoj stavci su uvećana u septembru prošle godine i to za 20 odsto, što je obuhvatilo sve zaposlene, osim direktora i dva zamjenika ove službe, koji na osnovu odluke o korišćenju službenih vozila imaju pravo raspolaganja na istim tokom 24 sata.

Kada su u pitanju naknade za topli obrok one su iznosile 1,13 miliona. Baš kao i u slučaju prevoza i one su uvećane za 20 odsto u septembru prošle godine. Kesa je odriješena i kod odlazaka u penziju. Oko 90.000 maraka utrošeno je na odlazak 12 zaposlenih, kojima je stavljen završni pečat u radne knjižice.

Milioni su utrošeni i na plaćanje računa za utrošenu električnu energiju i komunalne usluge. Ovo je, kako se ističe u ovom izvještaju, najveći i najbitniji trošak koji ova služba ima na godišnjem niovu - koji je tokom prošle godine iznosio tri miliona maraka.

U izvještaju se navodi i da su zaposleni u zajedničkim institucijama imali velikih problema zbog nedostatka parking-prostora te je tokom 2023. godine za zakup novih mjesta za parkiranje izdvojeno 113.000 maraka.

Kada su u pitanju kapitalni projekti, koji su u nadležnosti ove službe, jedan od najvećih je zamjena postojećeg sistema klimatizacije - grijanja i hlađenja na objektima zajedničkih institucija. Ovaj posao trebalo bi da košta oko tri miliona maraka, a završetak radova trebalo bi da bude tokom naredne godine.

Popis imovine

Prema izvršenom popisu za prošlu godinu vrijednost imovine i stalnih sredstava iznosi 163,7 miliona, od čega se na zgrade zajedničkih institucija, zaključno sa krajem prošle godine,  odnosi 151 milion. Namještaj je procijenjen na četiri miliona, a ugostiteljska oprema na nešto manje od 1,9 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana