Sljedeće sedmice konkurs za direktora SIPA

Srna
Sljedeće sedmice konkurs za direktora SIPA

SARAJEVO - Na narednoj sjednici Nezavisnog odbora planirano je donošenje odluke o raspisivanju javnog konkursa za sprovođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i utvrđivanje teksta javnog konkursa.

Direktor SIPA Darko Ćulum je na poziciju direktora izabran u julu 2020. godine kada je SNSD bio u koaliciji sa SDA i HDZ-om.

Nakon konkursne procedure taj odbor sa kandidatima koji ispunjavaju tražene uslove obavlja intervjue, a po okončanju postupka odabira, Odbor dostavlja ministru bezbjednosti u Savjetu ministara imena najviše pet kandidata.

Konačnu listu kandidata Savjetu ministra dostavlja ministar bezbjednosti na čiji se prijedlog imenovanje i vrši.

Poslanik SNSD-a u Predstavnčkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je činjenca da Ćulum izuzetno profesionalno obavlja posao direktora Sipe i da je sigurno da su svi stava da takav profesionalac treba da bude izabran i u narednom periodu.

"Ko god bude izabran za direktora takve institucije treba da budu izuzet iz politike i iz bilo koje druge sfere, osim profesionalne", istakao je Kojić.

On je konstatovao da policijske agencije treba da sprovode aktivnosti koje im nalože nadležne pravosudne institucije i da funkcija direktora SIPA treba da ostane na nivou profesionalizma.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović rekao je da su odluke o izboru svih rukovodilaca, pa i direktora SIPA, političke.

"Nemam ništa protiv da se donese politička odluka, ali da se izabere adekvatna osoba, rukovodilac iako je biran od politike da bude profesionalac i da je u stanju da se bori protiv svih devijacija", rekao je Borenović i ocijenio da je pozicija direktora Sipe jedna od ključnih u bezbjednosnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana