Slabo interesovanje za dobrovoljni odlazak iz “Željeznica RS”

Marijana Miljić Bjelovuk
Slabo interesovanje za dobrovoljni odlazak iz “Željeznica RS”

BANjALUKA - Na javni poziv za dobrovoljni odlazak iz “Željeznica RS” uz isplatu stimulativnih otpremnina, koji je bio otvoren dva mjeseca, prijavilo se 20 radnika, a uslove za odlazak iz javnog preduzeća na ovaj način ispunilo je svega njih 12.

Naime, “Željeznice RS” su i ranije ove godine raspisale javni poziv za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz isplatu stimulativnih otpremnina, koji je bio otvoren 15 dana, a tada je lista zaposlenih smanjena za 25 radnika, odnosno toliko zaposlenih je ispunilo uslove za dobijanje otpremnine.

U “Željeznicama RS” smatrali su da je tada ostavljen kratak rok za prijavu radnika za otpremnina, zbog čega su raspisali novi javni poziv još 15. oktobra koji je bio otvoren dva mjeseca, odnosno do 15. decembra. Zaposlenima je ostavljen duži rok za prijavu, ali je epilog drugog javnog poziva lošiji od prvog.

Malu zainteresovanost za isplatu stimulativnih otpremnina rukovodstvo “Željeznica” pripisuje tome da zaposleni vide da javno preduzeće polako, ali sigurno staje na zdrave noge.

- Zaposleni se ne prijavljuju za otpremnine jer vide svoju sigurnost i stabilnost u javnom preduzeću. Posljednjih godina dokazali smo da “Željeznice RS” mogu biti funkcionalne. Uz pomoć Vlade i Svjetske banke ući ćemo u novi investicioni ciklus, tako da u narednom periodu možemo biti samo još stabilnije preduzeće. Sve su to radnici prepoznali i neće da traže zaposlenje - rekao je “Glasu Srpske” direktor “Željeznica” Slađan Jović i dodao da neće više raspisivati javne pozive za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz isplatu stimulativnih otpremnina.

Na javne pozive moglo se prijaviti isključivo netehničko osoblje zaposleno u ŽRS kojem su ponuđene otpremnine u iznosu posljednjih 12 isplaćenih ličnih dohodaka, odnosno plata.

Jović godinu na izmaku za javno preduzeće ocjenjuje kao izazovnu te naglašava da ga raduje činjenica da nikome ništa ne duguju.

- Sve plate u toku godine su isplaćene, kao i sve obaveze koje idu uz to. Takođe, nemamo nikakvih dugovanja ni prema dobavljačima. Nikome ništa ne dugujemo - zaključio je Jović.

“Željeznice RS” se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke u iznosu od 100 miliona maraka, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanje duga prema Vladi RS u kapital i formiranje novog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća - za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

Prevoz rude

Slađan Jović očekuje da “Željeznice RS” počnu u drugoj polovini januara da prevoze željeznu rudu iz Omarske ka Zenici.

Naime, transport rude ka Zenici obustavljen je u prvoj polovini novembra i to zbog obustave rada zeničkog “Arselor Mitala”. Međutim, zenička kompanija počela je sa radom polovinom decembra.

- Nemamo od njih još povratnu informaciju kada će ponovo početi prevoz rude, ali mi očekujemo da to bude već u drugoj polovini januara - naveo je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana