Skoko: Srpska će biti zadovoljna kada Hrvatska definitivno odustane od namjere odlaganja otpada

Srna
Skoko: Srpska će biti zadovoljna kada Hrvatska definitivno odustane od namjere odlaganja otpada

BANjALUKA- Predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko izjavio je da će Republika Srpska biti u potpunosti zadovoljna kada Hrvatska definitivno odustane od namjere odlaganja nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ali je pozdravio dogovor Hrvatske i Slovenije da se otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" nastavi odlagati na postojećoj lokaciji u okviru same elektrane do 2028. godine.

Skoko je rekao da će članovi ovog odbora nastaviti sa aktivizmom i borbom koja će rezultirati konačnom odlukom Hrvatske o odustajanju odlaganja otpada.

Zamjenik predsjednika Odbora Milanko Mihajilica rekao je novinarima u Narodnoj skupštini da prolongiranje odlaganja otpada nije dovoljno, te je pozvao nadležne institucije Srpske i BiH da ovo iskoriste za dalje aktivnosti u svojoj borbi protiv takve namjere Hrvatske.

On je podsjetio da je Narodna skupština prije nekoliko mjeseci jednoglasno usvojila zaključke, a da je Vlada Srpske pripremila Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta "Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada" na Trgovskoj gori u opštini Dvor u Hrvatskoj.

"Važno je da institucije Republike Srpske rade svoj posao i da iskoristio politička, pravna, parlamentarna i ostala sredstva da ovaj proces dovedemo do kraja na način da Hrvatska definitivno odustane", rekao je Mihajilica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana