Škipina: Pale zaslužuju status prijestonice Srpske

SRNA
Škipina: Pale zaslužuju status prijestonice Srpske

PALE - Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da Pale po svom istorijskom nacionalnom i kulturnom značaju za Srpsku zaslužuju da im se da status prijestonice Republike Srpske.

"Pale su kuća Republike Srpske, mjesto gdje su se u najvažnijim vremenima donosile odluke koje su osigurale opstanak i razvoj Srpske", rekao je Škipina u uvodnom izlaganju na naučnoj tribii "Pale – prijestonica Srpske".

On je istakao da biti poslanik Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja ogromnu čast i odgovornost.

"Uz obavezu da osiguramo razvoj Republike Srpske, Narodna skupština nosi ogromnu odgovornost prema onima koji su u gotovo nemogućim uslovima odolijevali pritiscima i osigurali da zemlja naših predaka zadrži srpsko ime i slobodu, a baš u tim danima sjedište Narodne supštinne Srpske bilo je u Palama", rekao je Škipina, koji je inicijator da se Palama dodijeli status prijestonice Srpske .

Navodeći da je javnosti već poznata inicijativa da se opštini Pale dodijeli status prijestonice, Škipina je rekao da se opštini ništa ne dodjeljuje, već samo daje ono što Palama po njihovoj ulozi, značaju i nasljeđu pripada.

Škipina je precizirao da termin prijestonica označava glavni grad ili grad koji za jednu zemlju ima poseban istorijski, kulturni i nacionalni značaj.

"Uz poštovanje svih gradova i opština u Republici Srpskoj, teško je zamisliti grad koji je svojim značajem i zalaganjem na istorijskom, kulturnom i nacionalnom planu dao više Republici Srpskoj od Pala", naglasio je Škipina.

On je podsjetio da su Narodna skupština, predsjednik, Vlada Srpske i druge institucije svoje prve odluke i aktivnosti napravili na Palama.

"Od tih dana Republika Srpska neprekidno se razvijala, učvršćivala i jačala temelje slobode srpskog naroda", rekao je Škipina i dodao da je srpski narod svjestan potrebe da pamti sve žrtve za slobodu, a da to pamćenje ima snagu tek onda kada ga ujedinjeni prenosimo.

Škipina je izrazio nadu da će današnji skup istaći argumente da Republika Srpska opštini Pale ukaže ono što Pale u istorijskom, nacionalnom i kulturnom pogledu zaslužuju - da nose ime prijestonice Srpske.

"U prethodnim godinama zajednički smo gradili Republiku Srpsku i Pale, nadam se da ćemo to nastaviti", zaključio je Škipina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana