Skandal iz Beča dobija nastavak: Rasprava o kadetu islamisti i u Parlamentu

Marijana Miljić Bjelovuk
Skandal iz Beča dobija nastavak: Rasprava o kadetu islamisti i u Parlamentu

SARAJEVO - Bura iz Beča, koju je izazvao kadet bošnjačke nacionalnosti, ne jenjava posebno nakon što ga je ministar odbrane BiH Zukan Helez nagradio ugovorom o angažovanju u profesionalnu vojnu službu, a ovim pitanjem uskoro će se baviti i nadležna komisija Parlamenta BiH.

Pomenuti kadet Benjamin Fukelja odbio je da se pozdravi sa ministarkom odbrane Austrije Klaudijom Taner, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Nakon povratka u BiH umjesto da kazni Fukelju, Helez je u strogoj tajnosti potpisao ugovor sa njim te je on zvanično od prvog oktobra oficir u Oružanim snagama BiH u početnom činu potporučnika.

Iz Ministarstva odbrane BiH se ne oglašavaju o ovom pitanju, ali u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH navode da će se već na prvoj narednoj sjednici ovo pitanje naći na dnevnom redu.

- To što se dogodilo u Beču je sramota i neviđena bruka za BiH, koja se pokazala kao nepouzdan partner svojim partnerima. Austrija u potpunosti finansira obuku kadeta iz Oružanih snaga BiH. To je u stvari donacija Oružanim snagama i neshvatljivo je da neko ko na bilo koji način predstavlja zemlju nju  obruka te učini je potpuno nepouzdanim partnerom - kazao je “Glasu Srpske” zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Radovan Kovačević.

Naglasio je da bi takve kadete bez imalo sumnje trebalo kažnjavati te da oni ne smiju biti dio Oružanih snaga BiH.

- Nažalost, vidim da se već u medijima pojavila informacija da je sa njim potpisan ugovor o angažovanju u Oružane snage. Zbog toga ću na prvoj narednoj sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost zatražiti potpunu informaciju od nadležnih te ću predložiti da zajednički stav o ovom pitanju bude da takvi kadeti nikada ne smiju da budu dio Oružanih snaga - poručio je Kovačević i dodao da bi dio Oružanih snaga trebalo da budu oni koji predstavljaju sve u BiH.

Naglasio je da takvi ljudi, kao što je pomenuti Fukelja, ne predstavljaju sigurno Republiku Srpsku, niti mogu da predstavljaju BiH na način na koji BiH jedino može da postoji, a to je kao zajednica tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Kovačević je podsjetio i da je prije Heleza na čelu Ministarstva odbrane BiH upravo bila žena i to Marina Pendeš te dodao da će danas - sutra možda opet biti ministar odbrane.

- Da li je normalno da imate bilo kojeg oficira i podoficira u Oružanim snagama BiH koji odbija da se rukuje sa svojim komandantom? To nije normalno. S obzirom da je riječ o kadetu koji dolazi iz Sarajeva, a da je gradonačelnica tog grada njegova imenjakinja, postavlja se pitanje da li bi Benjamin pružio ruku Benjamini - upitao je za kraj Kovačević.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević izjavio je Srni da će pokrenuti disciplinski postupak protiv lica koje je na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji izazvalo incident, bez obzira na prijem u profesionalnu vojnu službu. Naveo je i da bi to bilo daleko efektnije da je urađeno odmah nakon incidenta, dok se ovo lice nalazilo u kategoriji kadeta.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, Fukelja je odbio da se rukuje sa Tanerovom jer je žena. Taj incident dogodio se za vrijeme tradicionalne ceremonije koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije. On je nakon toga isključen sa ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten.

Loša poruka

Dok Zukan Helez ćuti, oglasio se njegov zamjenik Aleksandar Goganović koji je potvrdio da je Helez u tajnosti potpisao ugovor sa Benjaminom Fukeljom, koji je napravio incident u Austriji odbivši da se rukuje s ministarkom odbrane Austrije.

- Šef kabineta potvrdio mi je informaciju da je taj kadet još u ponedjeljak potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane i od tada je on zvanično pripadnik OS BiH u početnom oficirskom činu, potporučnik - rekao je “Glasu” Goganović.

Istakao je da je ovo loša poruka svim pripadnicima Oružanih snaga i međunarodnim partnerima, ali i da potpisani ugovor može ostaviti kobne posljedice u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana