Sjednica NSRS krenula pitanjem: Gdje je Sara?

MojaHercegovina
Sjednica NSRS krenula pitanjem: Gdje je Sara?

Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić otvorio je današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske pitanjem upućenom premijeru RS Radovanu Viškoviću pitanjem “Gdje je Sara”.

Vučinić je skrenuo pažnju na slučaj misteriozne smrti i nestanka tijela novorođenčeta u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka i dokumentarni film Jelene Jevtić, novinarke Centra za istraživačko novinarstvo, koji je do srži potresao javnost početkom aprila ove godine, ali još uvijek nije pokrenuo institucije da se ozbiljno posvete i istraže ovaj slučaj.

“Vjerujem da ste upoznati sa svim tužnim detaljima ove tužne priče i volio bih da mi kažete da li se odmaklo u istrazi i da li su započete neke nove i hoće li biti odgovornih. Da li će institucije otkriti gdje je Sara ako je živa, a ako nije, gdje je njeno tijelo? Da li su se institucije i ministarstva posvetili ovoj temi i hoće li se napokon saznati odgovor na ovo pitanje”, rekao je Vučinić, te dodao da se ovdje ne radi o jednom slučaju i da takvih ima na desetine, a da ogovore moraju dati nadležni.

Slučaj misteriozne smrti novorođenčeta iz 2018. možda nije jedini: Gdje su Sara i druge bebe? (VIDEO)

Višković je bio oprezan u odgovoru. Rekao je da ne želi bilo koga da povrijedi ili kaže nešto što bi moglo da nanese bol porodici nakon više godina.

“Mogu samo da apelujem na istražne organe da svako odradi svoj dio posla da bi se ovo pitanje razriješilo. Da odgovorim danas na ova pitanja, ne bih sebi dozvolio takvu vrstu luksuza. Koristim ovu govornicu i NSRS i da pozovem sve nadležne institucije da rade u okviru u svojim nadležnostima, a oni to mogu i na osnovu ovog postavljenog pitanja, medijskog upita i tako dalje. Po zakonu, oni moraju reagovati i istražiti. Punu podršku Vlade RS imaće i tužilaštva i roditelji i bilo ko ko ima pitanja, a mi ćemo pomoći”, rekao je Višković, prenosi MojaHercegovina.

Posjetimo, dokumentarni film “Gdje je Sara?” koji je početkom aprila u fokus javnosti vratio priču o smrti bebe majke Aleksandre Blagojević i oca Miloša Kuprešanina koji godinama bezuspješno traže grob svog djeteta.

U posljednjih godinu dana potragu su nastavili uz pomoć novinara CIN-a koje su vjerno prikazale borbu sa preprekama sistema i svu hladnoću zdravstvenog sistema.
Navodeći da u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci godišnje umre 20 novorođenčadi, čija se tijela nakon obdukcije, ako ih ne preuzmu roditelji, šalju Javnom preduzeću „Gradsko groblje“, koje ih sahranjuje pored drugih beba istih sudbina.

Tražeći Saru, njeni roditelji su morali iskopati dva tijela sa dječije parcele banjalučkog groblja na Pobrđu, ali ni u jednoj nisu pronašli ostatke svog djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana