Stranci gluvi i slijepi na blokade Bošnjaka

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, koja je prekinuta 18. marta nije održana ni juče zbog nedolaska bošnjačkih delegata, a takav potez političara iz Sarajeva nije, iako često imaju običaj da to rade kada su neke druge situacije u pitanju, kritikovan od strane predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ovakvo ponašanje bošnjačkih političara koji blokiraju rad Doma naroda već tri mjeseca nije naišlo na osude od strane međunarodne zajednice u BiH. Niko do njih nije se oglasio niti pozvao političare iz Sarajeva da prekinu blokade, a da su kojim slučajem predstavnici Srba krivi, stranci bi bez imalo sumnje poslali na desetine saopštenja u kojima bi apelovali na to da blokade što prije budu okončane. 

- Međunarodni faktor u BiH trebalo bi da pozove bošnjačke političare da prestanu sa blokadama u zemlji, iako bi presudno u svemu bilo da ih na to pozovu njihovi birači. Oni treba da shvate igru stranaka sa centralom u Sarajevu, odnosno njihovih funkcionera, da druge optužuje za blokade, a u isto vrijeme ih sami primjenjuju. Njihovi pozivi na državni patriotizam u najvećem broju slučajeva su lažni - kazao je “Glasu” član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski. 

Naglašava i da bi vjerovatno neko određenije mišljenje međunarodne zajednice u BiH u pogledu samih blokada u Sarajevu pomoglo biračima u donošenju odluke da ne daju više podršku strankama koje zemlju drže u blokadi.

- Dok birači ne ukinu podršku onima koji daju, a koji sa druge strane tu podršku samo zloupotrebljavaju, oni će nastaviti sa tom praksom blokada - zaključio je Sitarski.

Podsjećamo, Sjednica Doma naroda nije održana jer u klupe nisu sjeli delegati Kluba Bošnjaka, a predsjedavajući tog Doma Dragan Čović rekao je da je njihovim nedolaskom nastavljena blokada rada koja traje tri mjeseca. 

Potpredsjednik Doma naroda Nikola Špirić kritikovao je bošnjačke delegate. 

- Nije dobro da svaki dan u BiH čujemo predstavnike bošnjačke političke scene kako pozivaju na politiku ekonomskog rasta, a nje nema bez političara doraslih toj politici. Na jednoj strani zagovarati politiku ekonomskog rasta, a na drugoj blokirati rad Doma naroda je naprosto nespojivo. Reforme su pretvorili u predizborne floskule - rekao je Špirić i dodao da se blokade održavaju i na druge institucije BiH.

Delegati Kluba Bošnjaka naveli su da neće doći na sjednicu dok je god na njenom dnevnom redu prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH. Riječ je o zakonu koji je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković, a tiče se toga da u Ustavnom sudu BiH budu isključivo sudije iz BiH, odnosno da ne bude više stranaca.

- Neću povući iz procedure prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Moj zadatak je da branim interese srpskog naroda i Srpske. Nebrojeno puta se pokazalo da su odluke Ustavnog suda BiH bile upravo protiv Srba i Republike Srpske. Moje insistiranje na ovom zakonu je upravo takvo bilo da želim da otvorimo razgovore na ovu temu i nađemo zajedničko rješenje koje bi pokazalo da imamo interese, odnosno da svoje interese skupimo u interes BiH, znači i Srbi i Bošnjaci i Hrvati - rekao je Nešković i dodao da na ovaj način ne bi postojalo preglasavanje, pokušaj oduzimanja ingerencija te imovine, prije svega Republici Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana