Sjećanje na stradalnike: Jasenovac kao simbol vaskrsenja

GS
Sjećanje na stradalnike: Jasenovac kao simbol vaskrsenja

JASENOVAC - Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoevropski Justin osvetio je danas u Jasenovcu stalnu izložbenu postavku pod nazivom "Ustaška bolnica u Jasenovcu 1942-1945", a današnja poruka iz Jasenovca jeste da su Srbi, iako su stradali, pobijedili, vaskrsli i da se takvi vraćaju ovdje.

Izložba je posvećena zatočenicima u bolnici - Srbima i Jevrejima koji su bili primorani da rade i pružaju prvu pomoć zločincima koji su kasnije ubijali njih i njihove najbliže, a osveštanju izložbene postavke prisustvovali su brojni zvaničnici iz Republike Srpske, Srbije i drugi gosti.

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan rekao je novinarima da je izložba priređena u objektu u kojem se nalazila ustaška bolnica, a koji je otkriven 2017. godine na imanju porodice Klincov i predstavlja najveće otkriće vezano za sistem jasenovačkih logora poslijeratnog perioda.

On je naglasio da je narod u Republici Srpskoj najveći i jedini pravi čuvar jasenovačkog zaveta.

- Današnja poruka iz Jasenovca jeste da smo pobijedili i da se takvi vraćamo ovdje, iako smo stradali. Republika Srpska u smislu sjećanja na Jasenovac čini najviše, a treba još više u skladu sa svojim moćima, rekao je vladika Jovan i dodao da je u tome važna podrška Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je Srni da stradanje Srba u Jasenovcu nikada neće i ne smije biti zaboravljeno.

- Srbi su u tome jedinstveni, i to bi bila naša današnja glavna poruka iz Jasenovca. Opstali smo i ostali ovdje ma koliko se drugi trudili da nas unište. Srbi su vaskrsli. Imamo prvi put dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku i moramo da ih jedinstveno branimo i njegujemo jer su jedini garant našeg opstanka, da nam se ne bi dešavale stvari poput Jasenovca, poručio je Nuždić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je Srni da se Srbima nikada ne smije ponoviti genocid u Jasenovcu koji je, nažalost, njihov najveći podzemni grad.

- To je sprovela NDH uz podršku Njemačke i Rimokatoličke crkve, a radi uništenja Srba na ovim prostorima. To je nastavila kasnije i takozvana demokratska Hrvatska. Zarad opstanka moramo pamtiti naše žrtve i braniti svoje interese, istakao je Ostojić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić rekao je da su današnje glavne poruke iz Jasenovca pamćenje, nezaborav, te praštanje u mjeri u kojoj ljudsko biće može da oprosti zločin genocida od Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

- Tu je i obaveza i zavet sećanja, kao i znanja o onome što se dogodilo na celoj teritoriji NDH. Nikad ne smemo zaboraviti da je genocid nad Srbima osmislila i sprovela NDH, rekao je Ristić novinarima.

On je naglasio da treba čuvati autentične objekte koji se odnose na koncentracioni logor Jasenovac radi budućih generacija.

Princ-naslednik Filip Karađorđević izjavio je da je Jasenovac rana srpskog roda koja ne može da zaraste i da je sećanje na novomučenike jasenovačke obaveza i prema precima i prema potomcima.

Princ Filip, prvi član kraljevske porodice Karađorđević koji je posetio Jasenovac, prisustvovao je danas, četvrtu godinu zaredom, obeležavanju sećanja na Svete novomučenike jasenovačke u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac danas je održana molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj NDH na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a u očajničkom jurišu na stražare od njih 1.073 samo je 169 uspjelo da se dokopa slobode.

Dijelovi 45. divizije Jugoslovenske armije oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su hrvatske ustaše likvidirale, prema navodima jugoslovenske poslijeratne komisije, oko 700.000 mahom Srba, te Jevreja, Roma i protivnika režima, prenosi SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana