Širom Republike Srpske svečano

GS/Srna/RTRS
Foto: Ilustracija

Republika Srpska obilježava Dan Republike - 9. januar. Širom Srpske proslavlja se 31. rođendan Republike i odaje počast onima koji su je stvarali.

Uz molitvu i parastos poginulim borcima i polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče u Hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici danas je povodom obilježavanja Dana Republike odata počast svim borcima koji su svoj život uložili u stvaranje Srpske.

Parastos je služio paroh dubički Slobodan Malinović, a prisustvovali su, pored predstavnika opštinske Boračke organizacije, predstavnici opštine Kozarska Dubica, policije i građani.

- Učesnici Odbrambeno-otadžbinskog rata ponosni su na doprinos koji su dali stvaranju i očuvanju Republike Srpske, izjavio je predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić.

Obilježavanje Dana Republike - 9. januara u Milićima danas je počelo služenjem parastosa poginulim borcima u Spomen-sobi i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje, uz poruku da je Srpska iznad svega. 

Obilježavanje će biti nastavljeno večeras svečanom akademijom u Domu rudara i narodnim veseljem na gradskom trgu.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je Srni da se u ovoj lokalnoj zajednici trude da Dan Republike bude približen svim građanima i da je važno da se, osim centralnih manifestacija, radost praznika osjeti u svim domovima gdje Srbi žive.

Bileći je danas povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, služen pomen i položeno cvijeće na Spomenik poginulim borcima u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, u porti crkve Svetog Save.

Predsjednik Skupštine opštine Mato Vujović rekao je da se danas na 31 godinu od osnivanja Republike Srpske treba prisjetiti svih ljudi koji su dali život za stvaranje i očuvanje Srpske.

Predstavnici Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" tradicionalno su položili vijence na više spomen-obilježja na području Istočne Ilidže, povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

Delegacija "Ilidžanskog borca" položila je vijence na spomen-ploču u naselju Dobrinja četiri, na spomen-obilježju na Kuli, spomen-kapeli u Vojkovićima i na spomen-obilježju u Kasindolu.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga čestitao je svim građanima Dan Republike, koji se s ponosom slavi već 31 godinu.

Delegacija opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" danas je položila vijenac i na Centralni krst na Vojničkom groblju na Sokocu, odakle je poručeno da se 9. januar s ponosom slavi.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac rekao je novinarima da "Mali Zejtinlik" treba da bude jedno od najponosnijih mjesta.

Polaganjem vijenaca na Spomenik za 1.080 boraca, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas počelo obilježavanje 9. januara.

Vijence su položili predstavnici grada Zvornika i Policijske uprave, gradske Boračke i Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Gradske organizacije ratnih vojnih invalida, te odbornici gradske Skupštine i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Nakon polaganja vijenaca, jedan broj Zvorničana je organizovano otputovao u Istočno Sarajevo da prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u ovom gradu.

Prema programu obilježavanja Dana Republike Srpske, večeras će mladi Zvornika izvesti bakljadu i vatromet na Gradskom trgu.

U Spomen hramu na Vučijaku, povodom Dana Republike služen je parastos i položeni vijenci za 626 poginula borca iz opštine Prnjavor. - Istina o o prirodi Odbrambeno-otadžbinskog rata pobijediće propagandnu mašineriju koja je predstavila Srbe kao agresore, rekao je danas načelnik opštine Petrovo Ozren Petković nakon što je, povodom Dana Republike Srpske, u Spomen-sobi položio vijence za 226 poginulih borca iz ovog kraja. 

 Zahvaljujući Gospodu i svim junacima, među kojima su i ovi kojima danas odajemo počast, u toj borbi stvorena je i sačuvana naša Republika, naš spas i garancija za budući život na ovom prostoru, naša sloboda i svetinja  izjavio je Petković.

Vijence je u Spomen-sobi u zgradi opštine položio i predsjednik Skupštine opštine Zoran Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana