Širi se požar na Čvrsnici, vatra prijeti parku prirode Blidinje

GS
Vatra prijeti parku Blidinje
Foto: Fena | Vatra prijeti parku Blidinje

SARAJEVO - Požar na Čvrsnici od jutros se širi ubrzano što je velika opasnost za park prirode Blidinje, rekao je komadant Javne vatrogasne službe Posušje Mario Čutura.

Čutura je za sarajevsku N1 tv. kazao da je zatražena i međunarodna pomoć.

"Od jutros jedan helikopter gasi požar, ali bez pomoći kanadera iz Hrvatske i Slovenije neće ga biti moguće ugasiti", rekao Čutura.

Savjet ministara BiH je juče zatražio pomoć od Hrvatske u gašenju požara.

Helikopter Oružanih snaga BiH od jutarnjih časova učestvuje u gašenju požara koji treći dan divlja na Čvrsnici i već je zahvatio površinu od 30 hektara te ozbiljno prijeti parku prirode Blidinje i području Masne Luke, potvrđeno je za portal Kliks.

Šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović rekao je da je vojni helikopter sinoć iz vazduha gasio požar od 20 do 21 čas na lokalitetu Ćužića kuk gdje je vatra izbila u subotu tokom večernjih časova, te nastavio sa dejstvom jutros oko osam.

"Opožareno je više od 30 hektara površine i stanje je jako teško jer je teren nepristupačan i za gašenje je potrebno djelovanje iz vazduha. Dodatno je problem u tome što vjetar mijenja smjer i požar se širi prema borovoj šurmi i parku prirode Blidinje što bi moglo izazvati katastrofu na tom lokalitetu" kazao je Martinović.

 

Dodao je da su uputili su zahtjevi za međunarodnu pomoć iz Hrvatske, nakon čega su stupili u komunikaciji sa civilnom zaštitom ZHK i sa helikopterskom jedinicom Oružanih snaga BiH koja je ne terenu, tako da se u slučaju težeg stanja očekuje i dolazak kanadera koji bi bio mnogo djelotvorniji .

-Kanader ima osam do devet kubika vode, dok helikopter nema više od 2,5 kubika tako da bi dolazak kanadera bio mnogo djelotvorniji, ali srećom Blidinjsko jezero je blizu i relativno brzo helikopter može napuniti rezervoar vode tako da se nadamo da će uspjeti riješiti situaciju - kaže Martinović za naš portal.

Podsjeća da je požar izbio u subotu tokom večernjih sati i da se pretpostavlja kako je uzrokovan udarom groma, jer kako navodi na području gdje je izbila vatra nikad nije kročila ljudska noga.

Na terenu su DVD Rakitno, vatrogasna jedinca Posušje, članovi PD Pločno, DVD Tihaljina i članovi GSS-a iz Posušja i Širokog Brijega koji su do dolaska helikoptera satima pješačili da bi naprtnjačama gasili vatru, iako se zemlje ne može pristupiti požarištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana