SIPA uhapsila šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) danas su na području Prijedora uhapsili šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine.

Uhapšeni se sumnjiče za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, odnosno da su vršili progon hrvatskih i bošnjačkih civila na području Prijedora i okoline, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Jedan od šest uhapšenih u današnjoj akciji je i Dragan Škrbić, iz sela Trnopolje kod Prijedora. Ovo je nastavak progona Srba, ističe Goranov brat Milan.

Tvrdi da je njegov brat nevin, jer je u periodu od kraja maja do oktobra 1992. godine, za koji se sumnjiči da je počinio ratni zločin – bio ranjen i na rehabilitaciji.

"Brat nije mogao biti tu jer je ranjen 31. maja, tako da za sabirni centar nije mogao biti odgovoran niti učestvovati, jer je tri sedmice bio u bolnici, poslije toga je otišao u Banju Mlječanicu na rehabilitaciju" kaže Škrbić.

Nakon kriminalističke obrade svih šest uhapšenih su predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

"Osumnjičeni se terete da su vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije" navode iz Tužilaštva.

U organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ovakva hapšenja više nisu iznenađenje, jer su Srbi označeni kao dežurni krivci za sve što se događalo u BiH za vrijeme rata.

Naglašavaju da Hrvati i Bošnjaci  uglavnom dobijaju minimalne kazne ili budu oslobođeni krivice za zločine nad Srbima.

"Nama se to dešava već dvadeset i nekoliko godina. Dvadeset i nekoliko godina oslobađaju se ljudi ili se minimalno kažnjavaju za neka djela gdje Srbin dobija 20, 30 ili 40 godina, pa i doživotnu robiju" istakao je Zoran Predojević, predsjednik BO Prijedor, prenosi RTRS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana