Sinhronizovani vatrometi u gradovima Srbije i Srpske povodom Sretenja

Tanjug
Sinhronizovani vatrometi u gradovima Srbije i Srpske povodom Sretenja

BANjALUKA - Povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  i predsednik Srbije Aleksandar Vučić   dogovorili  su sinhronizovani vatromet koji će biti upriličen u večernjim časovima, u svim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Takođe, Palata Republike će u večernjim časovima biti osvetljena u bojama zastave Srbije.

-Veliki je značaj i uloga zajedničkog obeležavanja svih važnih praznika u Republici Srpskoj i Srbiji, jer na taj način negujemo srpski identitet, - saopšteno je iz Kabineta Dodika.

Srbija danas proslavlja Sretenje – Dan državnosti, u  znak sjećanja na 15. februar 1804.  godine,  kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski  ustav, prvi moderni Ustav.

Vučić uručuje odlikovanja

Predsjednik Aleksandar Vučić uručiće danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Centralnu državnu ceremoniju kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu predvodiće izaslanik predsjednika, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić će govoriti na Sretenjskoj akademiji "Kulturna diplomatija" u Kragujevcu, a događaju će prisustvovati i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovaće kao izaslanik predsjednika Republike i predvodiće državnu ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka na Avali.

Uz prisustvo državnog rukovodstva, državni praznik biće obilježen polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na više lokacija u zemlji, najavljeno je iz ministarstava. 

Vojska Srbije organizovaće ceremonije polaganja vijenaca u Kruševcu kod Spomenika kosovskim junacima, u Kraljevu na Trgu srpskih ratnika, u Leskovcu kod Spomenika Narodnom heroju Kosti Stamenkoviću, kao i u Gornjem Milanovcu kod Spomenika vojvodi Živojinu Mišiću, u Vranju kod Bareljefa voždu Karađorđu, i u Požarevcu kod Spomen-obilježja „Miloš Obrenović“.

JUče je sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave u 16 časova izvršena počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije, povodom obilježavanja Dana državnosti uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

Povodom Dana državnosti brojni muzeji i ustanove poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije otvorili su  izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana