Sindikat podržao kolege iz Zenice

SRNA
Sindikat podržao kolege iz Zenice

PRIJEDOR - Upravni odbor Sindikalne organizacije "Arselor Mital" Prijedor saopštio je danas da daje bezrezervnu podršku borbi sindikata "Arselor Mitala Zenica" da, sprovođenjem generalnog štrajka, zaključi kolektivni ugovor kao jedinu garanciju prava i obaveza poslodavca i radnika u tom privrednom društvu.

"Svjesni smo da su odluke koje ste donijeli na jučerašnjoj Skupštini sindikata produkt nerazumijevanja menadžmenta kompanije prema vašim opravdanim zahtjevima, kao i jedina mogućnost da koristeći sva moguća radnička prava postignete svoj cilj, a to je standard i položaj radnika koji oni apsolutno zaslužuju", navodi se u saopštenju.

Sindikalci prijedorskog rudnika smatraju da su odluke koje je menadžment donosio u prethodnom periodu više bile strateške s ciljem zaštite kapitala, a na štetu radnika, i da je to dovelo do reagovanja radnika koje je teško kontrolisati.

"Neupitno je da su se, zbog odluke kompanije o prijevremenoj obustavi proizvodnje, koja je donesena prije odluke o pokretanju generalnog štrajka, u problemu našli i radnici Arselor Mital Prijedor koji, bez obzira na sve, imaju razumijevanja za poteze svojih kolega iz Zenice i stoje im na raspolaganju kod svih aktivnosti u sprovođenju generalnog štrajka, jer je to ujedno i zajednička borba za dostojanstvo radnika u realnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Kompanija "Arselor Mital Prijedor" saopštila je danas da je bila primorana da privremeno obustavi proces rada budući da joj je jedini kupac "Arselor Mital Zenica".

„U saradnji sa sindikalnom organizacijom Društva trenutno razmatramo sve opcije vezano za status radnika. Zajednički cilj nam je da iznađemo najbolja moguća rješenja za naše zaposlene tokom ovog perioda.

Nadamo se da će što prije doći do stabilizacije uslova na tržištu koji bi nam omogućili pokretanje proizvodnog procesa", navodi se u saopštenju. Kompanija "Arselor Mital Zenica" privremeno obustavila proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

"Nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra je privremeno obustavljen rad visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima. Proizvodnja u valjaonicama obustavljena je 2. novembra", navedeno je u saopštenju prijedorske firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana