Sindikalci pročitali zahtjeve, evo šta traže (FOTO)

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA – Vođe šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj, čiji su članovi na budžetu, nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović i protestne šetnje, na Trgu Krajine pročitali su svoje zahtjeve.

Šest granskih sindikata - u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu. ozmeđu ostalog,  traže potpunu realizaciju zaključenog sporazuma te hitnu izmjenu zakona o platama kojom bi bio uvažen sistem pravne sigurnosti radnika.

Vlada Srpske, tvrde, nije ispoštovala korak koji je podrazumijevao povećanje plata, tako da traže povećanje plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika.

Traže i uplatu svih doprinosa najkasnije do kraja 2023.

Među zahtjevima je plaćen prekovremeni rad za sve radnike.

Sindikalci kažu da je neodgovornim ponašanjem poslodavaca, radnicima uskraćeno ustavno i zakonom zagarantovano pravno za zdravstveno osiguranje i zaštitu.

U oblasti zdravstva i unutrašnjih poslova je, kažu, predmetnu materiju, koja se odnosi na prekovremeni rad, neophodno urediti.

Traže i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava. Situacija je, tvrde, svaki dan sve teža i neophodno je urediti ovu oblast.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Srpske Siniša Petrović rekao je da su se okupili kako bi iznijeli jasne i glasne zahtjeve, prije svega Vladi.

- Povećajte plate radnicima inače nećete imati kome. Ne tražimo ono što nam ne pripada -naveo je Petrović.

U pravosuđu je, tvrdi, na sceni diskriminacija, pošto obični radnici nemaju topli obrok.

-Mi smo slobodni ljudi. Ako bude bilo potrebe sljedeći put da izađemo na ulicu, vjerujem da će ovaj trg biti pun – rekao je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Mirko Šerbedžija dodavši da se „odlično zna šta se radnicima duguje“.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić navela je da je ovo danas skup časnih i dostojanstvenih ljudi, odgovornih i principijelnih sindikalaca.

- Danas smo na ulicama Banjaluke. Zašto? Zato što je naša Vlada, poslodavac, obećala, pružili smo ruku jedni drugima, potpisali smo sporazum da će biti povećanje plate u drugom kvartalu ove godine. A onda je Vlada zaćutala – tvrdi Jondićeva.

Dodaje da „Vlada ignoriše svoje radnike“.

-U čemu se krije interes Vlade da svoje radnike vidi na ulici? – upitala je.

Prethodno su čelnici šest sindikata predali zahtjeve Vladi Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana