Simović: Mirni razlaz najbolje rješenje jer je BiH nestabilna

SRNA
Simović: Mirni razlaz najbolje rješenje jer je BiH nestabilna

BANjALUKA - BiH se pokazala nestabilnom i nefunkcionalnom zbog čega je mirni razlaz najbolje rješenje za sve, izjavio je Srni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Vlade Simović.

Simović je istakao da je Republika Srpska oduvijek spremna na razgovore i brojna rješenja samo ako ona čuvaju njene nadležnosti i imovinu.

"Ko god da to ruši, Srpska sa njim ne može da ostvari saradnju i zdrave političke odnose", ocijenio je Simović, govoreći o dokumentu o mirnom razlazu u BiH.

Simović je dodao da su u BiH snažni društveni rascjepi, determinisani nacionalno-religijskim podjelama, koji određuju radikalne suprotstavljenosti u vidu centrifugalnih politika.

"To vam je kao sa lošim brakom. Bolje je da se supružnici kojima je život pun svađi i razdora razvedu i nastave normalan život, nego da podgrijavaju brak koji ne funkcioniše, a BiH je upravo to - loš brak kojem je potreban razvod", ocijenio je Simović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će iza dokumenta o mirnom razlazu u BiH stati Vlada i Narodna Skupština Republike Srpske i da će to biti zvanični prijedlog.

"Insistiraćemo da se Federacija BiH izjasni o tome, ne samo kroz odbijanje da se prihvati razgovor o tome, nego da se iznova uvijek vidi šta su to njihovi prijedlozi. Ako predlažu da nestane Republika Srpska, to nije opcija", napisao je Dodik na mreži "Iks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana