Simboli slobodarskih težnji srpskog naroda: Dodik čestitao Dan boraca

Srna
Simboli slobodarskih težnji srpskog naroda: Dodik čestitao Dan boraca

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Prvi srpski ustanak i Dan boraca Republike Srpske simboli slobodarskih težnji srpskog naroda i iskonske želje da organizuju društvo i državu koji će biti zasnovani na pravu i pravdi u kojima će svi imati život dostojan čovjeka.

Predsjednik Republike čestitao je svim borcima Republike Srpske 14. februar - Dan boraca i Prvog srpskog ustanka, ističući da su oni dali nemjerljiv doprinos u očuvanju Republike Srpske.

On je podsjetio da je Prvi srpski ustanak, koji je počeo u februaru 1804. godine u Orašcu, bio početak srpske borbe za oslobođenje od Otomanskog carstva, kao što je i 1992. godine narod stao u odbranu Republike Srpske i dostojanstva srpskog naroda.

Dodik je rekao za Srnu da ovaj datum po ko zna koji put potvrđuje da su srpski narod i srpska vojska uvijek bili na pobjedničkoj strani, boreći se za slobodu, istinu i pravdu, bez obzira na svu žrtvu i veoma visoku cijenu koju su plaćali.

"Mi smo narod istine i pravde. Uvijek smo znali šta branimo i šta čuvamo. Nikada nismo otimali tuđe, ali ne damo svoje i zato smo u svakom ratu bili na pobjedničkoj strani jer pravda i istina uvijek pobjeđuju. Ali svjetski moćnici su nam uvijek crtali karte i oduzimali našu terotoriju. Istorija se stalno ponavlja, pa tako i danas, u miru, hoće da nam otmu šume, poljoprivredna zemljišta, rijeke, jezera, rude... Ali, nema tog pregovaračkog stola za kojim ćemo ustuknuti i dati ono što je životima srpskih heroja odbranjeno", poručio je Dodik.

Dodik je ukazao da su srpski borci ponosno, hrabro i dostojanstveno stajali ispred svakog neprijatelja koji je pokušao da potlači i uništi srpski narod i s toga nijedan srpski političar danas nema pravo da sruši to dostojanstvo i kukavički preda ono što je odbranjeno životima srpskih heroja.

"Za sve nas u Republici Srpskoj 14. februar je dan kada se sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo.

Njihova hrabrost i junaštvo nas obavezuje da čuvamo i jačamo Srpsku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pružimo svu moguću pomoć i podršku", naglasio je Dodik.

On je naveo da srpskim herojima dugujemo vječno poštovanje i zahvalnost, te da se sa najvećim poštovanjem i zahvalnošću svaki dan moramo sjećati onih koji su najzaslužniji za slobodnu, modernu i snažnu Republiku Srpsku.

U Višegradu će danas biti obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 220 godina od početka Prvog srpskog ustanka.

Dan boraca Vojske Republike Srpske obilježava se 14. februara. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Prvi srpski ustanak podignut 1804. godine u Orašcu bio je početak srpske borbe za oslobođenje, odnosno predstavlja rađanje srpske moderne države u 19. vijeku.

Ovaj ustanak je bio ustanak Srba u Beogradskom pašaluku i okolnih šest nahija protiv Turaka u periodu od 15. februara 1804. do 7. oktobra 1813. godine. Počeo je kao lokalna pobuna protiv dahija, a prerastao je u prvu fazu srpske revolucije.

Ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem, poznatijom kao vožd Karađorđe, uspjeli su u značajnom vremenskom periodu da oslobode pašaluk, a ovaj ustanak je prethodio Drugom srpskom ustanku 1815, koji je na kraju doveo do stvaranja moderne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana