Sijarto: Krajnje vrijeme da članice EU iskažu jasnu podršku evrointegraciji Zapadnog Balkana

Tanjug
Sijarto: Krajnje vrijeme da članice EU iskažu jasnu podršku evrointegraciji Zapadnog Balkana

BLED – Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je na Bledskom strateškom forumu u ponedjeljak da je krajnje vrijeme da članice EU iskažu jasnu podršku evrointegraciji Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

Sijarto je poslije sastanka sa srpskom ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević rekao da EU ne može biti cjelovita, snažnija ili otpornija na krize ukoliko ne integriše zemlje Zapadnog Balkana, dodajući da je Srbija “očigledno ključna zemlja regiona”, prenijela je agencija MTI.

“Verujem da je krajnje vrijeme da naši prijatelji iz zapadne i sjeverne Evrope takođe priznaju da bi bilo znatno teže, a vjerovatno i nemoguće, garantovati stabilnost Zapadnog Balkana, bez Srbije”, upozorio je Sijarto. 

Naglašavajući strateški savez Mađarske i Srbije, on je rekao da Budimpešta pruža konstantnu podršku Srbiji na njenom putu evrointegracija.

Sijarto je istakao da je važan cilj otvaranje trećeg poglavlja u pretpristupnim pregovorima s Beogradom tokom predsjedavanja Mađarske Savjetom EU.

“Srbija naravno čini velike korake ka evrointegracijama već 15 godina”, dodao je šef mađarske diplomatije, dodajući da nažalost zemlje zapada i sjevera Evrope ne cijene uvijek dovoljno te korake.

Sijarto je kazao da nažalost, ima mnogo licemjerja u EU kada se radi o proširenju, jer većina članica javno govori o tome koliko podržavaju prijem novih zemalja, ali na sastancima iznose argumente protiv toga.

“Zato je vrijeme da članice EU budu jasne i daju podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu na putu evrointegracija”, poručio je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana