ŠG “Maglić” u mašine uložilo milion KM, godinama skupljaju prašinu

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

FOČA - Proizvodnja u pogonu za preradu gljiva i šumskih plodova, u koji je Šumsko gazdinstvo “Maglić” iz Foče uložilo oko milion maraka, nije zaživjela ni dvije godine nakon izgradnje, a glavni razlog su spore birokratske procedure i nepovoljne vremenske prilike koje su ove sezone uskratile izobilje prirodnog blaga.

Objekat u kojem su smještene mašine za preradu, hladnjača i druga potrebna oprema rukovodstvo ŠG “Maglić” zvanično je otvorilo u septembru 2022. godine, a  osnovna namjera preduzeća prilikom osnivanja pogona nije bila sticanje ekstraprofita, nego želja da kroz otkup pomognu mještanima Foče i okolnih opština koji sakupljaju šumske plodove da dođu do skromne zarade za dopunu kućnog budžeta.

Šef radne jedinice Ostali šumski proizvodi u ŠG “Maglić” Blažo Prodanović ispričao je za “Glas” da pogon trenutno ne radi kao i da proizvodnja nije pokretana nikako od osnivanja. 

- Dugo smo čekali na upotrebnu dozvolu, više od godinu dana. Trebalo je pripremiti raznu papirologiju, uraditi građevinske i mašinske projekte neophodne za dobijanje dozvola, tako da smo tek krajem prošle jeseni, kada je sakupljanje šumskih plodova bilo okončano, dobili upotrebnu dozvolu - ispričao je Prodanović. 
Očekivali su da će početkom ove godine započeti sa radom, međutim, Prodanović navodi da im vremenske prilike nisu išle naruku.

- Priroda ove sezone nije bila izdašna, gotovo da ničega od šumskih plodova nije bilo. Zbog velike suše u šumama smo imali male količine gljiva, a ista stvar je i sa borovnicom. Na većini lokaliteta gdje inače borovnica bude u izobilju, ovog ljeta uopšte ih nije bilo jer je u maju, kada se dešavalo cvjetanje, dva-tri dana bio jak mraz koji je uništio cvat - pojasnio je Prodanović i dodao da pokretanju proizvodnje u pogonu naruku nisu išla ni globalna kretanja, odnosno kriza i recesija koja se djelimično odrazila na rad i finansije u ŠG “Maglić”.

On se nada da će naredna godina biti daleko povoljnija kako bi konačno započeli otkup i preradu. 

- Praktično je sve spremno za rad. Imamo halu koja je opremljena sušarom, destilatorom i hladnjačom u koju možemo lagerovati razno voće i povrće. Plan je da vršimo otkup različitih proizvoda iz prirode, počevši od gljiva, voća pa sve do ljekovitih biljaka od kojih bismo pravili čajeve, eterična ulja i slično. Naša priroda je veoma bogata raznim plodovima koji se mogu preraditi i prodati jer tržište za takve proizvode zasigurno postoji. Cilj je da stanovništvu koje skuplja plodove ponudimo sigurnu, pravičnu cijenu kako bi ostvarili zaradu - naglasio je Prodanović. 
Dodao je da je pogon izgrađen vlastitim sredstvima ŠG “Maglić”, te da su izrada projekta, građevinski radovi i nabavka opreme koštali blizu milion maraka.  

OPRAVDANOST

Prilikom otvaranja pogona istaknuto je da je elaborat o opravdanosti, koji je uradio eminentni profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Milorad Danilović, dokazao da šumskih proizvoda u tom dijelu Srpske ima u izobilju i da bi bilo šteta da ovakav pogon ne postoji na području Foče.

- Zamisao je da to bude regionalni centar i da otkupljujemo šumske plodove sa područja Foče, ali i okolnih opština, gdje je priroda takođe izdašna - kazao je Blažo Prodanović.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana