Ko je senator Bob Menendez: Albanski lobista tražio da SAD posveti više pažnje Albancima u tzv. “preševskoj dolini”

Srna
Foto: NBCNews

NjUJORK - Američki senator Bob Menendez, koga tužilaštvo u Njujorku, pored optužnica za primanje mita i zloupotrebu uticaja, sada tereti i za ometanje pravde, u srpskoj javnosti poznat je kao albanski lobista, koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju kako bi se natjerala da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

Poslije hapšenja prošle jeseni, Menendez (70), demokrata iz države Nju Džerzi, bio je primoran da se odrekne predsjedavanja Spoljnopolitičkom odboru Senata, mada je rekao da neće podnijeti ostavku kao senator.

On se tokom svoje karijere “proslavio” izjavama da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost tzv. Kosova i, štaviše, tražio da američka administracija posveti više pažnje Albancima u tzv. “preševskoj dolini”.

Početkom 2020. godine, našao se među potpisnicima pisma šefova spoljnopolitičkih odbora parlamenata SAD, Velike Britanije i Evropske unije, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, a u kojem su oni od svojih vlada tražili “kritičniji odnos” prema Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću jer, kako oni tvrde, politika Beograda “neće biti funkcionalna za Balkan”.

On lično je, zajedno sa kongresmenom Eliotom Engelom, najpoznatijim albanskim lobistom, takvo pismo uputio tadašnjem državnom sekretaru Majku Pompeu.

Menendez se žestoko protivio formiranju Zajednice srpskih opština, tvrdeći da je to “recept za katastrofu”, a taj stav je iznjeo na skupu koji je organizovala Albansko-američka građanska liga u SAD.

Iako su američki mediji pažnju uglavnom posvetili novcu koji je kao mito Menendez dobijao od Katara i Egipta, što se sve, navodno, odvijalo preko kompanije za halal hranu “IS EG Halal”, otkrilo se, međutim, da je on bio povezan i sa “trećom nacijom u čije unutrašnje i međunarodne intrige se mješao: Albanijom”.

 

Ispostavilo se da je Menendez bio u bliskim poslovnim vezama sa Gazmendom Litom, zvanim “Gas”, rođenim bratom političara iz Albanske demokratske partije, koji je osuđen za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Tokom trajanja navodne šeme podmićivanja, Menendez je bio u koordinaciji sa albansko-američkom grupom u koju je Lita bio uključen, sastajao se sa Gazmendovim bratom, Korabom Litom, članom Albanske demokratske partije koji je u to vreme bio član parlamenta Albanije i sa njim dogovarao zvanične izjave, navodi “Dejli bist”.

Kako, takođe, pišu, Lita i članovi njegove porodice u SAD dali su značajne donacije Menendezovoj izbornoj kampanji u poslednjih deceniju i po, pri čemu su mnoge od tih donacija prošle kroz Albansko-američki komitet za politička pitanja.

U pitanju je dio neprofitne Albansko-američke građanske lige, na čijem čelu su bivši kongresmen iz Njujorka Džo Diogardi i njegova supruga Širli Klojs. 

U pismu sudiji vezi sa aferom sa kladionicama i albanskom mafijom, Diogardi je naveo da je centralna svrha organizacije lobiranje među zvaničnicima američke vlade o pitanjima koja su relevantna za etničke Albance koji žive u jugoistočnoj Evropi, a prije svega po pitanju Kosova i Metohije.

Liga je tako tražila “saslušanje zbog odbijanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova, i o naporima SAD da ubjede više saveznika da priznaju Kosovo kao posebnu naciju”. 

Tako je, piše “Dejli bist”, početkom 2020. godine Menendez počeo više da se oglašava po pitanju tzv. Kosova.

On je 2020. ugostio predsjednicu i premijera privremenih prištinskih institucija Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija, a na jesen se ponovo obratio albanskoj lobi grupi, nakon čega ga je Klojs pohvalila zbog “njegovih čvrstih stavova o albanskim prioritetima na Balkanu”.

Poslije hapšenja prošle jeseni, Menendez (70), koji u Senatu predstavlja državu Nju Džerzi, bio je primoran da se odrekne predsjedavanja Odborom za spoljne poslove Senata, ali je rekao da neće podneti ostavku u Kongresu.

Prema optužnici, Menendez i njegova supruga su primali zlatne poluge i gotovinu od investitora za nekretnine u zamjenu da senator iskoristi svoj uticaj da pomogao u sklapanju višemilionskih poslova sa katarskim investicionim fondom.

To je drugi slučaj korupcije tokom protekle decenije protiv Menendeza.

Ministarstvo pravde SAD je u aprilu 2015. podiglo je optužnicu protiv Menendeza mita, prevare i davanja lažnih izjava. Suđenje je, međutim, završeno bez presude jer porotnici nisu donijeli da donesu odluku.

Naredne godine, senatski Odbor za etiku je u pismu “strogo opomenuo” Menendeza zbog korišćenja uticaja i od njega zatražio da vrati sve nedozvoljene poklone koje je primio.

Ovog puta, tužioci traže da Menendezu, barem za početak, bude oduzeta imovina, uključujući njegovu kuću u Nju Džersiju, “mercedes-benz” iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Na sve optužbe Menendez je rekao da je nevin i da će to dokazati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana