Senaid Memić smijenjen, imenovan novi ambasador BiH u Maleziji

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj prošle sedmice, s pozicije ambasadora u Maleziji zvanično je smijenjen Senaid Memić, a imenovan je novi ambasador Edin Jahić.

Kako je potvrđeno za Kliks na sjednici je prihvaćen prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da Memić, koji se nalazi u pritvoru u Zenici, bude razrijen dužnosti.

Novoimenovani ambasador Edin Jahić diplomirao je u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru. Međunarodne odnose je magistrirao na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirao je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

Jahić od 2010. godine do danas radi na projektima koje finansiranju i implementiraju EU, UN, EBRD, OECD, SIDA, Vlada Velike Britanije, Holandije, KfW (Njemačke razvojne bake) u svim sektorima i segmentima održivog razvoja na Zapadnom Balkanu, Centralnoj Aziji i Africi.

Memić, koji je bivši načelnik opštine Ilidža, uhapšen je u Sarajevu 11. maja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo  bog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Sumnjiče ga za zloupotrebe prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru "Malak Grup". Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata.

Dvije godine kasnije, tačnije u februaru 2015. godine, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana