Selaković: Da svaki dan živimo kao Kočić za slobodu i jedinstvo

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Ministar kulture Srbije Nikola Selaković poručio je danas u Stričićima, rodnom mjestu književnika Petra Kočića, da Srbi treba svaki dan da žive onako kako je živio Kočić i njegovi savremenici za slobodu i jedinstvo srpskog naroda.

"Ne postoji ličnost u čijem životu, književnom opusu, delu je izraženija ta žeđ za srpskom slobodom kao što je to život i delo Petra Kočića. Ne postoji osoba kroz koju može bolje da se razume biće našeg naroda kao što je to Petar Kočić", rekao je Selaković u obraćanju na manifestaciji 59. "Kočićev zbor".

Selaković je rekao da Srbi čitaju Kočićeva djela, ali da, nažalost, to ne rade oni koji bi željeli da odlučuju sudbinama srpskog naroda.

"Često ti sa strane koji dolaze da nam dele lekcije i pričaju nam čemu mi to, ustvari, treba da težimo, kako treba da se ponašamo, šta treba da radimo kažu da mi u prošlosti ništa nismo razumeli, a nema boljeg mesta niti povoda da im kažemo da upravo oni nisu ništa razumeli. Nisu razumeli jer nisu čitali, između ostalih, i Petra Kočića", rekao je Selaković.

On je najavio da će se Ministarstvo kulture Srbije, do narednog "Kočićevog zbora", potruditi da neka od Kočićevig djela prevede na tri jezika – engleski, francuski i njemački.

"Da svakome od onih koji nas nisu razumeli pošaljemo po jedan primerak tih knjiga da bi im na najbolji mogući način pružili priliku da nas razumeju", istakao je Selaković, koji je i specijalni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Selaković je prisutne pozdravio u ime Vučića i premijera Srbije Miloša Vučevića, te naveo da je njegovo prisustvo potvrda da ono što su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vučić prije 10 godina započeli zajedno jeste da kao jedinstven i nedjeljiv srpski narod slavi i obilježava sve ličnosti i događaje iz prošlosti, koji svjedoče jedinstvu srpskog identiteta.

"Države mogu biti različite, politika i granice promenjive kategorije, ali jedna stavr se ne menja – mi smo jedan narod koji govori jednim jezikom koji tvori jednu kulturu", zaključio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana