Selak: Većina članica UN odbacila stigmatizaciju Srba

Srna
Selak: Većina članica UN odbacila stigmatizaciju Srba

BANjALUKA - Socijalistička partija Srpske (SPS) odlučno odbacuje stigmatizaciju srpskog naroda od strane dijela međunarodne zajednice, koja je usvajanjem rezolucije o Srebrenici dokazala da je veliki dio svijeta izgubio racio za sagledavanje istine, poručio je predsjednik ove partije Goran Selak.

"Rezolucijom, koja nema opšteobavezujuće dejstvo, Srbi neće ništa izgubiti, a Bošnjaci ništa neće dobiti. Ovaj pokušaj stigmatizacije cjelokupnog srpskog naroda predstavlja neprihvatljiv čin političke manipulacije i selektivne pravde. SPS smatra da ovakvi potezi ne doprinose pomirenju i izgradnji stabilne budućnosti u regionu, naprotiv, dodatno produbljuju podjele i tenzije među narodima", rekao je Selak za Srnu.

On je dodao da većina zemalja članica UN nije dala "zeleno svjetlo" pomenutoj rezoluciji, što dodatno obezvređuje jednostrane akcije bošnjačkih diplomata usmjerene protiv Republike Srpske i Republike Srbije.

"SPS se zalaže za poštovanje svih žrtava i za istinsku pravdu koja će omogućiti trajni mir i suživot na ovim prostorima. Srpski narod je najveći stradalnik 20. vijeka na Balkanu i cinično je i nepravedno da se etiketira od onih koji su počinili najmonstruoznije zločine koje istorija pamti. Pozivamo sve političke aktere i međunarodnu zajednicu da se okrenu ka dijalogu i saradnji, a ne ka retorici koja produbljuje međunacionalne sukobe", poručio je lider SPS-a.

Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, a 87 je bilo uzdržano ili protiv, dok 22 članice Ujedinjenih nacija nisu glasale.

Ovaj dokument, iniciran bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik iskučivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana