Selak: Uprkos stradanju, niko nema volje za opstanak kao Srbi

Srna
Selak: Uprkos stradanju, niko nema volje za opstanak kao Srbi

PREBILOVCI - Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je danas u Prebilovcima da ne zna narod kojem su kosti razasute kao srpskom, ali i da, uprkos tome, niko nema ovoliko volje za opstanak i život kao Srbi.

Selak je istakao da su Prebilovci mjesto i tuge i stradanja, ali i vaskrsenja u nebo.

"Ne znam narod kojem su kosti razasute kao što je naš srpski, ne znam ni toliko sela koja su spaljena i raseljena kao što su srpska, a ne znam ni ima li neki narod ovoliko volje za opstankom i životom kao što je ima srpski. Prebilovci su simbol srpskog opstanka, oporavka i pravoslavnog života", izjavio je Selak koji je u Prebilovcima prisustvovao obilježavanju Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

On je napomenuo da su ljubav i poštovanje prema drugima i drugačijima uvijek bili odlika srpskog naroda, saopšteno je iz SPS-a.

"Nakon Prvog svjetskog rata Prebilovčani su molili srpsku vojsku da ne pohapse komšije Hrvate koji su počinili zločine nad Srbima, nadajući se da se ti zločini nikada neće ponoviti. Od istih tih komšija dočekali su novo stradanje 1941. godine. Rijetki su preživjeli. Ni srpskim kostima nisu dali mira pa su ih 1992. godine digli u vazduh. Danas smo ovdje da se pomolimo za mir i normalan život, za bolje sutra svih nas", poručio je Selak.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Joanikije, uz sasluženje više arhijereja i prisustvo zvaničnika Republike Srpske i Srbije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima danas, na dan Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad Srbima.

U Prebilovce je stigao i potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin kojem su pokušali da zabrane ulaz u BiH.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva /SPC/ je iste godine kanonizovala te žrtve.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene u spomen-kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu koja je simbol vaskrsenja i života, a od tada do danas Prebilovci su mjesto koje opominje i prkosi svima koji misle da se jedan narod može istrijebiti sa svog vjekovnog ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana