Selak: Smrt je bila lakša od života u Jasenovcu, ali život je pobjedio

GS
Selak: Smrt je bila lakša od života u Jasenovcu, ali život je pobjedio

JASENOVAC - Povodom 78 godina od proboja posljednjih logoraša iz monstruoznog logora smrti Jasenovac, predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak izjavio je da će srpski narod zauvijek čuvati sjećanje na stotine hiljada predaka, koji su na najsvirepije načine sistemski ubijani za vrijeme trajanja zločinačke i genocidne NDH.

-Zvanična državna politika genocidne i kvislinške tvorevine NDH za cilj je imala potpuno uništenje srpskog nacionalnog bića. Jasenovac je najveći, ali samo jedan u sistemima logora smrti koji su egzistirali tokom Drugog svjetskog rata. Genocidni cilj i namjera oličeni su i kroz čak 57 neponovljivo jezivih i svirepih načina likvidacije, koja je najvećim dijelom vršena u Donjoj Gradini - izjavio je Selak.

Predsjednik SPS-a podsjeća da je logor smrti Jasenovac sijao smrt do samog završetka Drugog svjetskog rata, te da nevjerovatno zvuči činjenica da oslobodilačke snage nisu ni pokušale osloboditi preostale logoraše.

-Jasenovac je, na površinama šest puta većim od Aušvica, progutao skoro milion Srba, Jevreja, Roma i drugih. Mnogi naši preci zauvijek počivaju na poljima smrti, u preko stotinu masovnih grobnica Donje Gradine. Kao dostojni potomci jasenovačkih mučenika, moramo se beskompromisno izboriti sa revizionizmom i pokušajima umanjivanja broja žrtava. Revizionizam bi predstavljao drugi genocid na istim žrtvama, što nikada nećemo dopustiti - naglasio je lider SPS-a.

Nakon što je 700 žena pobijeno 21. aprila 1945. godine u Jasenovcu, napušteni od svih i prepušteni ustaškoj kami, poslednji logoraši krenuli su u odlučujući proboj. Samo ih je 117 preživjelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana