Selak: Školovati kadar za sudsku i policiju u KPZ

GS
Selak: Školovati kadar za sudsku i policiju u KPZ

Predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak rekao je da bi Sudska policija trebalo da funkcioniše u okviru Ministarstva pravde i da je potrebno birati kompetentne ljude sa respektabilnim iskustvom u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, a da se veća pažnja mora posvetiti edukaciji osoblja u kazneno-popravnim ustanovama.

"Predložio bih da se u okviru Policijske akademije MUP-a obavezno i u svakoj klasi školuje određeni broj policajaca za potrebe Sudske i policije kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj. Na ovaj način postigla bi se unificiranost i adekvatna obučenost svih policijskih službenika", rekao je Selak.

Komentarišući bjekstvo kineskog državljanina iz Kazneno-popravnog zavoda Trebinje, lider SPS-a je rekao da se strogo mora voditi računa prilikom izbora rukovodioca u specifičnim i bezbjednosno rizičnim ustanovama, saopšteno je iz SPS-a.

Odgovarajući na pitanje o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj, sa osvrtom na dva skorašnja bjekstva pritvorenih lica iz institucije Srpske, Selak, koji je dugogodišnji rukovodilac u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, ocijenio je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj kao zadovoljavajuće.

"Sagledavajući nedavno bjekstvo iz suda u Banjaluci, prvo bih naglasio da je korijen problema u činjenici da Sudska policija nije odgovorna izvršnoj vlasti, koja je operativnija i dinamičnija, već je pod direktnom kontrolom sudske vlasti, odnosno kod nas Vrhovnog suda Srpske, što je nezabilježen slučaj u regionu. Sudska policija bi trebalo da funkcioniše u okviru Ministarstva pravde, što bi sigurno dovelo do povećanja discipline i odgovornosti", smatra Selak.

Kineski državljanin pobjegao je 19. novembra iz Okružnog zatvora u Trebinju, preskočivši zid i ogradu tokom šetnje po zatvoru, koji je poluotvorenog tipa i nije predviđen za takve zatvorenike.

MUP Republike Srpske u saradnji sa hrvatskim kolegama lociralo je u Hrvatskoj Ivicu Miškovića, koji je pobjegao iz Osnovnog suda u Banjaluci 7. novembra, nakon što mu je izrečena četvorogodišnja kazna zatvora za teško zlostavljanje djevojčice.

Komentarišući navode ministar odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji tvrdi da u Srpskoj postoje vojni kampovi za obuku paravojnih formacija, Selak je rekao da Helez već duže govori neistine, te da je Republika Srpska apsolutno posvećena miru i primjeni Dejtonskog sporazuma, a da pojedini bošnjački političari pod hitno moraju napraviti otklon od ratnohuškačke retorike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana