Selak: Sačuvaćemo sjećanje na Krajinu

Agencije
Selak: Sačuvaćemo sjećanje na Krajinu

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je povodom 29. godišnjice zločinačke akcije “Oluja” da Republika Srpska i Republika Srbija snažnije nego ikad štite prava srpskog naroda ma gdje on živio, te da nikad neće dozvoliti da u zaborav padne tragedija krajiških Srba.

“I danas se još uvijek pitamo šta se dešavalo sa tzv. civilizovanom Evropom početkom avgusta 1995. godine. Zašto su svi ćutali, zašto su dozvolili da mučenički i slobodarski srpski narod, koji je oduvijek pomagao svima, na kraju bude protjeran sa svojih vjekovnih ognjišta. Zašto su dozvolili da se dogodi najmasovnije etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata, i to u srcu Evrope. Ostali smo uskraćeni za odgovore na ova pitanja”, izjavio je danas lider SPS-a.

On dodaje da i ne očekuje odgovore, ali da očekuje da se poštuju prava srpskog naroda ma gdje on da živi, baš kao što i Republika Srpska i Republika Srbija poštuju prava svih drugih.

“Dok god se Srpska i Srbija budu zajednički sjećali ovog strašnog zločina i dok god srpska nacionalna politika bude zasnovana na kulturi sjećanja i narodnog okupljanja, ostaće zauvijek sačuvano pamćenje o hrabrim Krajišnicima koji su samo branili svoja ognjišta, njive, crkve i manastire. Vrijeme je za sabiranje, okupljanje i zajedništvo. To nam ne mogu zabraniti. Niti nam mogu zabraniti da vječno u srcu čuvamo uspomenu na Republiku Srpsku Krajinu”, poručio je Selak.

U Loznici će danas biti obilježena 29. godišnjica “Oluje” koju zajednički organizuju Republika Srbija i Republika Srpska. 

Zločinačka akcija "Oluja", počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba. Evidentirano je 1.903 poginulih i nestalih Srba, od kojih je 65 odsto civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana