Selak: Oni koji slave etničko čišćenje zaslužuju samo žaljenje

Srna
Selak: Oni koji slave etničko čišćenje zaslužuju samo žaljenje

BANjALUKA- Avgustovski pogrom tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ i protjerivanje stotina hiljada Srba iz Krajine je najveće etničko čišćenje u Evropi i zločin za koji niko nije procesuiran i žalosno je što u 2022. članica EU taj dan proslavlja rugajući se žrtvama i prognanima, poručio je predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak.

On je naglasio da zemlja i narod koji svoju državnost zasnivaju na genocidu zaslužuju prvenstveno sažaljenje.

-Iz dosadašnje istorije trebalo bi da smo svi naučili važnu lekciju, a to je da stranim gospodarima na Balkanu rok trajanja nikad nije dugačak -istakao je Selak.

n je naveo da Hrvatska danas očigledno ima podršku EU i međunarodne zajednice da slavi etničko čišćenje, ali će brzo doći dan kada će toga da se stide i kao narod i kao država.

-Gledajući i slušajući najviše hrvatske zvaničnike i njihovu proslavu, normalan čovjek može da osjeti samo sažaljenje prema normalnim građanima Hrvatske. Poruke mržnje, ratno huškanje i izrugivanje žrtvama i prognanima ne mogu donijeti ništa dobro, ni Hrvatskoj, ali ni regionu - napomenuo je Selak.

On je istakao da Republika Srpska i Srbija nikad više neće i ne smiju dozvoliti da Srbi kao narod budu žrtve genocida, te da je dužnost današnjih generacija da sačuvaju sjećanje na stradale.

-Jedina ispravna politika srpskog naroda je jedinstvo i međusobna podrška i to smo mogli da naučimo na bezbroj primjera u prošlosti. Podrška našem narodu na Kosmetu, podrška povratnicima u FBiH i Hrvatsku, jačanje veza sa dijasporom i čvrsta saradnja Srpske i Srbije su uslovi da nam se više nikad ne dešavaju pogromi i pokolji - poručio je Selak.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, počinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji „Oluja“ je, prema evidenciji „Veritasa“, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana