Selak: Kažnjavanjem nasilja spasićemo žene i porodicu

Srna
Selak: Kažnjavanjem nasilja spasićemo žene i porodicu

BANjALUKA - Lider Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak rekao je da će beskompromisnim sankcionisanjem svih oblika nasilja biti spasene žene, ali i porodica, te istakao potrebu usvajanja zakona o zaštiti od nasilja u porodici i prema ženama.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, Selak je istakao da ovaj dan treba da opominje na to koliko je važno svakog dana u godini posvećivati pažnju i zaštititi supruge, majke, kćerke, bake, sestre i sve pripadnice ljepšeg pola.

On je naglasio da društvo prečesto pada na ispitima zrelosti i humanosti, te su žene i danas predmet najtežih oblika nasilja, ističući da nisu usamljeni ni slučajevi sa najtežim posljedicama.

- Hrabri činjenica da je Republika Srpska dobila u formi Nacrta zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama. Srpska će konačnim usvajanjem ovog zakona postati jedna od rijetkih zemalja Evrope koja na taksativan i sveobuhvatan način definiše oblike nasilja u porodici i nasilja nad ženema, te najosjetljivijim kategorijama - djeci i ženama, pruža adekvatnu zaštitu - napisao je Selak na društvenim mrežama.

On je napomenuo da je najvažnija novina u tom zakonskom aktu uvođenje instituta femicid, koji predstavlja krajnji oblik nasilja nad ženama sa smrtnim ishodom.

- Beskompromisnim sankcionisanjem svih oblika nasilja spasićemo žene, spasićemo porodicu. Na kraju, spasićemo cijelo društvo i sami sebe kada se u potpunosti predamo zaštitničkoj ulozi koja nam je i namjenjena - istakao je Selak.

Prema njegovim riječima, porodica je osnovna ćelija društva, a nosilac i stub svake porodice su žene.

Forum žena Socijalističke partije Srpske danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dijeljenjem promotivnih materijala na trgovima u Banjaluci i Bijeljini, kao i organizacijom predavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana