Sedam puta odbili zahtjev za transport oružja unutar BiH

M. M. B.
Sedam puta odbili zahtjev za transport oružja unutar BiH

BANjALUKA - Ministarstvo bezbjednosti BiH je u prošloj godini izdalo 405 saglasnosti za kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, navedeno je u izvještaju o radu resornog ministarstva za 2022. godinu.

U istom dokumentu stoji da je nadležno ministarstvo donijelo sedam rješenja kojima se zabranjuje kretanje oružja i vojne opreme na cijeloj teritoriji BiH. Resorno ministarstvo izdalo je i 514 prethodnih saglasnosti za uvoz/izvoz oružja i vojne opreme u skladu sa zahtjevima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Na provjeru je policijskim agencijama upućen 71 zahtjev za izdavanje saglasnosti za uvoz/izvoz, te je odobreno 40 saglasnosti za izdavanje međunarodnog uvoznog sertifikata u skladu sa zahtjevima Ministarstva spoljne trgovine. Takođe, izvršena je 161 najava prelaska državne granice i kretanja kroz BiH stranih oružanih snaga i vrlo važnih osoba - navedeno je u izvještaju o radu Ministarstva bezbjednosti.

Kada je riječ o strancima, u izvještaju stoji da je radna grupa skrojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima koji je u decembru 2022. godine ministarstvo uputilo na mišljenje nadležnim institucijama.

- Nakon što nadležne institucije dostave mišljenja, Nacrt zakona će biti upućen Savjetu ministara BiH u dalju proceduru – stoji u izvještaju.

U istom dokumentu navedeno je i da je neodržavanje sjednica Savjeta ministara BiH uticalo na realizaciju planiranih aktivnosti i usvajanje važnih akata ministarstva koji su se trebali naći u parlamentarnoj proceduri i biti usvojeni u Parlamentu BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana