SDS odlučio pod kojim nazivom ide na izbore

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Srpska demokratska stranka (SDS) na lokalne izbore u oktobru izlazi pod imenom “SDS-Volja naroda”, odlučio je danas Glavni odbor stranke.

Formiran je i Glavni izborni štab na čijem čelu je Želimir Nešković.

Predsjednik Glavnog odbora Jovica Radulović rekao je novinarima da su Predsjedništvo stranke i njen predsjednika ovlašteni da preduzmu sve aktivnosti da bi sve kandidatske liste ispunile uslove pred Centralnom izbornom komisijom (CIK).

Jedan od zaključaka je i da se nastavljaju aktivnosti, uključujući i sudski proces pred Ustavnim sudom BiH kako bi SDS “pobio” odluke CIK-a i Apelacionog ođeljenja Suda BiH, jer smatraju da su te odluke uskratile izborno pravo i stranci i biračima.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da SDS nastavlja pravnu borbu kroz apelaciju Ustavnom sudu što, smatra, ima mnogo širi značaj od pojave stranke na lokalnim izborima.

“Ovaj postupak je mnogo važnije pitanje, čak i od Republike Srpske, jer ukoliko se SDS-u zabrani učešće na izborima, onda se uvodi pravilo u sudskoj praksi gđe CIK ili bilo ko drugi ima mogućnost da kazni određeni politički subjekt koji mu iz nekog razloga nije simpatičan ili politički podoban”, rekao je Miličević.

Kada je riječ o izborima, on je naveo da u svim opštinama na izbore izlaze sa kandidatskim listama i da će u najvećem broju lokalnih zajednica imati kandidate za načelnike i gradonačelnike.

Govoreći o najavama o zatvaranju OHR-a, Miličević je ponovio da je stav SDS-a o ovom pitanju poznat, jer smatraju da je Kristijan Šmit izabran nelegalno i nelegitimno što je ova stranka potvrdila i kroz zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li je tačna izjava ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da SDS nije tražio da bude skinut sa crne liste Ministarstva finansija SAD, Miličević je rekao da SDS to nije tražio u periodu od 2004. do 2024. godine već “prije nekoliko mjeseci”.

Šef Glavnog izbornog štaba SDS-a Želimir Nešković rekao je da će jedna od prvih aktivnosti biti prikupljanje potpisa za očuvanje 9. januara, a ovom prilikom je pozvao SNSD da pokrene sve mehanizme za smjenu ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije jer čini ogromnu štetu srpskom narodu i interesima Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana