SDA neočekivano postavila uslove za podršku najvažnijem dokumentu na nivou BiH: Amandmanima ruše budžet

Darko Momić
SDA neočekivano postavila uslove za podršku najvažnijem dokumentu na nivou BiH: Amandmanima ruše budžet

SARAJEVO - Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za tekuću godinu koji je usvojilo Predsjedništvo BiH i uputilo u parlament mogao bi da bude oboren, jer iz SDA otvoreno najavljuju da ga neće podržati ako ne budu usvojeni njihovi amandmani.

To je poručio poslanik SDA Šemsudin Mehmedović koji je rekao da je njegova stranka predložila oko 10,85 miliona maraka veći budžet za bruto plate i naknade ili konkretno za povećanje osnovice za plate zaposlenih u institucijama BiH. Mehmedović je ocijenio da postoji mogućnost da budžet bude oboren ukoliko to ne bude prihvaćeno.

- To je predloženo da se ne bi napravio kadrovski pomor u institucijama BiH, jer niko neće da se prijavi na konkurse zbog niskih plata. To je trebalo Predsjedništvo BiH da riješi, ne da prebacuje nama. Pa granični policajac za 800 KM ide na teren i hrani porodicu. Ako ne prođu ovi amandmani, nećemo glasati i vrlo je moguće da će budžet i pasti - rekao je Mehmedović.

Poslanik opozicionog PDP-a Mira Pekić kaže da najave i uslovljavanja iz SDA predstavljaju neodgovorno i neozbiljno ponašanje.

- S obzirom na to da je budžet usaglasilo i usvojilo Predsjedništvo BiH u kojem sjedi visoki funkcioner SDA Šefik Džaferović, takve najave i dovođenje u pitanje usvajanja budžeta je jako neodgovorno od SDA ili bilo koje druge stranke koja učestvuje u vlasti na nivou BiH - kaže Pekićeva.

Prema njenim riječima, SDA preko Šemsudina Mehmedovića želi da se dodvori određenim kategorijama budžetskih korisnika, prije svega pripadnicima bezbjednosnih agencija na nivou BiH.

- Znamo da su pripadnici SIPA, Granične policije i drugih bezbjednosnih agencija na nivou BiH tražili od članova Predsjedništva u prvom redu od Šefika Džaferovića i Željka Komšića da im se poveća osnovica za obračun plate. Pošto to nije urađeno, sada iz SDA žele u javnosti da stvore sliku kako su se oni zalagali za to, ali da drugi nisu htjeli to da podrže. To je neozbiljno i neodgovorno, kao što je neodgovorno da se o budžetu raspravlja krajem sedmog mjeseca - kaže Pekićeva.

I poslanik SNSD-a Dragan Bogdanić kaže da je neodgovorno, ali od SDA potpuno očekivano ponašanje.

- To samo potvrđuje da nikakav dogovor sa SDA nije siguran i da se od njih uvijek može očekivati da u posljednjem trenutku prekrše ono što se dogovori. Sada vidimo da je tako i sa budžetom koji je poslije svega što se izdešavalo na kraju usaglašen u Predsjedništvu BiH, a iz SDA čujemo da to za njih praktično ne važi - kaže Bogdanić, dodajući da takvim najavama oni praktično omalovažavaju svog funkcionera u Predsjedništvu BiH.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović kaže da su predloženi amandmani  i razlozi zbog kojih Šemsudin Mehmedović najavljuje da njegova stranka neće podržati budžet potpuno opravdani, ali i neiskreni.

- Plate i primanja zaposlenih su niska i najavljeni amandmani su opravdani. Međutim, SDA je imala priliku da interveniše i utiče na to u Predsjedništvu BiH u kojem sjedi njihov funkcioner, ali to nije učinila, pa se dovodi u pitanje vjerodostojnost onoga što sada čujemo iz SDA - kaže Magazinović.

On dodaje da je budžet ogledalo vlasti i da onaj ko podrži budžet, pokazuje da podržava i vlast.

- SDP ne podržava ni rad, ni nerad ove vlasti i nećemo podržati ni budžet - kaže Magazinović.

USK

Osim SDA, amandman je predložio i poslanik A-SDA Jasmin Emrić koji traži da se tri miliona maraka skinu sa tekuće rezerve i prebace Vladi USK za praćenje i upravljanje migrantskom krizom. Pored njega, i donedavni funkcioner SDA Denis Zvizdić uložio je nekoliko amandmana, a najznačajniji je onaj kojim traži smanjenje tekuće rezerve za oko 1,54 miliona KM i preusmjeravanje za reprezentativne selekcije, sportske klubove i pojedince za pripremu nastupa na međunarodnim takmičenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana