SDA negira postojanje Srba i Hrvata

Željka Domazet, Darko Momić
SDA negira postojanje Srba i Hrvata

Banjaluka - Programska deklaracija SDA koja predviđa “republiku BiH” predstavlja jedan pravno i politički ništavan dokument i loš marketinški potez stranke na silaznoj putanji, koja tvrdim i bombastičnim stavovima pokušava spasiti svoj izuzetno poljuljani ugled kod dijela bošnjačkog biračkog tijela, tvrde pravnici i političari iz Srpske nakon što je SDA na stranačkom kongresu usvojila antiustavnu i antidejtonsku deklaraciju.

Prema riječima dekana Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu i profesora ustavnog prava Gorana Markovića, deklaracija koja je u subotu usvojena na Kongresu SDA sa stanovišta ustavnog prava je potpuno besmislena, s obzirom na to da je nemoguće da u bližoj ili daljoj budućnosti bude donesen takav ustav.

- To bi značilo da predstavnici jednog naroda mogu nametnuti svoju volju predstavnicima druga dva konstitutivna naroda u BiH. To je, prema važećem Ustavu BiH, nemoguće i potpuno je nejasno kako su pisci i donosioci deklaracije mislili da sprovedu to što su naumili - ocjenjuje Marković.
On smatra da je riječ o stranci koja se suočava sa brojnim unutrašnjim problemima, sa gubitkom vlasti u pojedinim kantonima i koja nije u mogućnosti da sa drugim strankama formira vlast ni na federalnom ni na nivou BiH. On je podsjetio da je postojeće uređenje BiH upisano u Dejtonski mirovni sporazum, čiji su garanti susjedne zemlje, ali i najmoćnije države svijeta, koje takvo preuređenje ne bi podržale.

- Kako god da se stvar posmatra sa stanovišta politike ili ustavnog prava, ono što je napisano u toj deklaracije je neizvodivo i ne predstavlja ništa drugo nego loš propagandni potez - zaključio je Marković.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan ocijenio je da je deklaracija SDA u potpunosti usmjerena ka unitarizaciji BiH i dominaciji većinskog, bošnjačkog naroda nad druga dva, srpskim i hrvatskim.

- Njihov koncept BiH je unitarno uređenje i pokušaj negiranja ostala dva naroda. To je apsolutno antidejtonsko ponašanje SDA i u tom smislu svi bi trebalo da reaguju na ovakvu inicijativu, pa čak i onaj dio međunarodne zajednice i mentora SDA koji se tobože najviše zalažu za poštivanje Dejtonskog sporazuma - naglasio je Karan.

On je objasnio da iza ovakve namjere SDA i pominjanja “republike BiH” stoji jasna namjera promjene oblika državnog uređenja BiH.

- To je prevelika i ozbiljna stvar, jer se tako ruši kompletan ustavnopravni poredak i sistem na kojima BiH počiva. Bilo koja akcija na realizaciji tog plana bila bi protivustavna, kažnjiva i, sa političkog aspekta, imala bi dalekosežne posljedice - ukazao je profesor Karan.
Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Lazar Prodanović podsjetio je da se sa deklaracijom nisu složili ni pojedini članovi SDA, poput Šemsudina Mehmedovića, koji ju je takođe nazvao radikalnom.

- Svi koji misle dobro ovoj zemlji treba da se suzdrže od maksimalističkih zahtjeva, jer ova zemlja može opstati samo na kompromisu tri konstitutivna naroda i dva entiteta - ocijenio je Prodanović za “Glas Srpske”.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je za naš list da je deklaracija SDA spisak želja jedne političke opcije koja ne doprinosi stabilizaciji prilika u BiH niti njenom napretku.

- Mora se prihvatiti činjenica da u BiH žive tri konstitutivna naroda i da imaju svoj identitet. To je politika HDZ-a i HNS-a i Ustavom je tako zagarantovano da je BiH država jednakopravnih naroda i građana koji u njoj žive. Ne može se od BiH praviti neka građanska država. Ona to nije. Svaki konstitutivni narod ima svoj identitet i negiranje tog identiteta je negiranje suživota u BiH. Ako se prave izleti poput ovih, onda oni koji te izlete prave moraju snositi odgovornost za opstanak ove zemlje - kazala je Krišto.

Ministar spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak upozorio je da bi u BiH i na Balkanu bili narušeni mir i stabilnost ukoliko bi SDA pokušala da sprovede deklaraciju i izrazio nadu da će međunarodna zajednica reagovati.

- Osim što je anidejtonska i antievropska, ova rezolucija je i protiv interesa Srba, Republike Srpske, ali i BiH, koja može da opstane i funkcioniše samo uz unutrašnji dogovor na bazi dva entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je Crnadak, koji je i potpredsjednik PDP-a.

On je ocijenio da odavno nije bilo većeg udara na Dejtonski sporazum i mir u BiH nego što je deklaracija SDA. Crnadak je ocijenio da je dodatna provokacija SDA poruka da ova stranka neće odustati od osporavanja imena Republike Srpske.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da je Programska deklaracija SDA ratni poklič, a ne poziv za saradnju.
- Nesporno da se promjene Ustava koje zagovara SDA ne mogu sprovesti mirnim putem, jer se nijedan narod, pogotovo srpski, neće odreći svog suvereniteta, svoje Republike, ni svog prava da se pitaju po Ustavu BiH o promjenama Dejtonskog sporazuma i svim drugim promjenama, na šta saglasnost treba da daju predstavnici entiteta i naroda - rekao je Stevandić.
On je ocijenio da je to, na neki način, najava novih nemirnih vremena sa nesagledivim posljedicama, jer je svima, pa i SDA jasno da se to ne može sprovesti mirnim putem.

- Svi smo očekivali poziv za saradnju, ali u mirno vrijeme dobili smo ratne bubnjeve - rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH.

Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se SDA vraća u mračnu prošlost i da će njihovi snovi o “republici BiH” ostati samo mrtvo slovo na papiru.

- Deklaracijom koja je potpuno neprihvatljiva za srpski narod i Republiku Srpsku SDA sebe trajno isključuje iz bilo kakvih dogovora i potencijalnih koalicija sa bilo kojom strankom iz Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i poštuje ustavno uređenje ove zemlje - naveo je Borenović.

Puzajući šerijat

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić ocijenio je da je deklaracija SDA potvrdila da se ciljevi ove stranke nisu promijenili od 1991. godine kada ju je vodio Alija Izetbegović i da su još u ratnim rovovima gdje su im interese branili mudžahedini.

- Na sceni je, kako sam već upozoravao, dobro maskiran puzajući šerijat i to se potvrđuje ovakvom deklaracijom SDA koja nema ni “M” od multietničnosti. Niko od Srba ne može smatrati svojom BiH koja bi nastala po mjeri deklaracije SDA - zaključio je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana