SDA cijelu zemlju vuče unazad

Marijana Miljić Bjelovuk
SDA cijelu zemlju vuče unazad

SARAJEVO - Prijedlog izmjena Izbornog zakona na nulu svodi mogućnost izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka, a SDA, koja je najavila blokadu tog zakonskog rješenja, trebalo bi u sopstvene teftere da pogleda šta su njeni predstavnici potpisivali prije deset godina u Briselu.

Rekao je to “Glasu Srpske” član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski koji smatra da je prijedlog Izbornog zakona, o kojem su se dogovorili lideri vlasti na nivou BiH, i više nego dobar.

- Prema prijedlogu izmjena Izbornog zakona, hrvatski član Predsjedništva bio bi biran unutar FBiH kao i do sada, s tim što bi kandidat trebalo da pobijedi u tri kantona u kojima živi najviše Hrvata. Ako nema takvog pobjednika, onda se gleda ko je pobijedio u dva, a ako nema ni tu pobjednika, onda se gleda ko je pobijedio u jednom kantonu. Tek ako ni u jednom od tih kantona nije pobijedio neki kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva, onda je pobjednik onaj koji ima najveći broj glasova - pojasnio je Sitarski.

Neprihvatljivo je, naglašava Sitarski, da bilo koji narod bira političke predstavnike drugog.

- Ako se sve ovo o čemu su se dogovorili lideri stranaka pretoči u Izborni zakon, bio bi riješen najveći sistemski problem u zemlji. Time će biti otvorena mogućnost za relaksaciju bošnjačko-hrvatskih odnosa, a nadam se i bošnjačko-srpskih. Nakon toga je potrebno krenuti u rješavanje alternativnih pitanja na evropskom putu - rekao je Sitarski.

Delegati SDA i DF-a najavili su blokadu prijedloga izmjena Izbornog zakona u Domu naroda Parlamenta BiH, a Sitarski podsjeća da su čelnici SDA prije deceniju potpisali u Briselu osnovne principe za reformu izbornog zakonodavstva i Ustava BiH.

- U tim principima navedeno je i da jedan narod ne treba da bira predstavnike drugih, tako da mislim da bi trebalo da pogledaju u sopstvene teftere šta su radili prije deset i više godina, odnosno šta su potpisivali, pa tek onda da se odluče za blokade - zaključio je Sitarski.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je juče ostalim partnerima u vlasti na nivou BiH poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona, odnosno SNSD-u, SDP-u, NiP-u i NS-u.

Prema njegovim riječima, nakon posljednjeg sastanka lidera stranaka koje čine vlast na nivou BiH, njemu je pripala obaveza da u jedan dokument sastavi ono što će odražavati sve što su se dogovorili.

- To nije prijedlog HDZ-a, nego ono o čemu su razgovarali predstavnici pet stranaka. Tu su tri elementa, jedan se odnosi na izmjene Izbornog zakona koji se tiče Centralne izborne komisije, drugi na izbor članova Predsjedništva BiH i treći na tehnička pitanja ili transparentnost i integritet izbornog procesa - izjavio je Čović.

Objasnio je da je, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, s obzirom na to da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda.

Čović je rekao da se, prema tom prijedlogu, ništa ne mijenja kada je riječ o izboru srpskog i bošnjačkog člana, a dodaje se uslovna kategorija za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čović se nada da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u Parlamentu BiH do kraja februara, kao i set evropskih zakona, kako bi BiH u martu dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Međutim, delegati SDA, DF-a i SBiH Safet Softić, Dženan Đonlagić i Džemal Smajić zaprijetili su da će u Domu naroda srušiti dogovor SNSD-a, HDZ-a i “trojke” nedolaskom na sjednicu. Prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Doma naroda, kvorum za održavanje sjednice čini većina poslanika u Domu naroda, koja uključuje i većinu u nacionalnim klubovima. Kako pomenute tri stranke od pet imaju četiri delegata u bošnjačkom klubu, nedolaskom samo trojice onemogućava se održavanje sjednice, a time i usvajanje zakona koji bi dobili podršku parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Kovačević: Spremni su na sve

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da retrogradna koalicija “SDA za BiH” otvoreno najavljuje blokadu BiH.

- Očekujemo hitnu osuđujuću reakciju Delegacije EU u BiH, kao i ambasada SAD, Velike Britanije i drugih zemalja - naglasio je Kovačević.

Na društvenoj mreži “Iks” on je je objavio da oni koji žele da se BiH uređuje nametanjem stranaca isključivo po njihovoj volji i samo za njih, spremni su na sve kako bi onemogućili realizaciju dogovora predstavnika ključnih unutrašnjih faktora u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana