Savo Štrbac, direktor centra “Veritas”, uoči godišnjice akcije “Oluja”: Odlazak Miloševića u Knin donio korist samo Hrvatima

Vedrana Kulaga Simić
Savo Štrbac, direktor centra “Veritas”, uoči godišnjice akcije “Oluja”: Odlazak Miloševića u Knin donio korist samo Hrvatima

Između dvije godišnjice “Oluje” nije se desio nikakav boljitak za Srbe ni u jednom pogledu. Mržnja se još i te kako vidi, a bez obzira na sve to i dalje pozivamo sve da priznaju pravu istinu koja je više nego poznata jer, sve do tada, neće biti sreće na ovim prostorima.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac pred 26. godišnjicu od etničkog čišćenja Srba u hrvatskoj akciji “Oluja tokom koje ih je više od 250.000 protjerano sa vjekovnih ognjišta, a nekoliko stotina ubijeno ili se vode kao nestali.

- Mislim da ni spisak, na kojem je 1.877 stradalih, nije konačan,a samo su dvije osobe osuđene za ratni zločin. Jedan Albanac, a drugi Srbin koji su bili u hrvatskoj vojski. Posao još nije završen, a zbog mlađih generacija moramo imati na umu da smo komšije koje moraju graditi dobre odnose. Svaka strana se mora suočiti sa svojom tamnijom stranom iz devedesetih godina prošlog vijeka, pa i malo dalje, jer su to vezani događaji. Hrvatima pa i Muslimanima su dobri samo oni Srbi koji priznaju njihove zvanične narative - rekao je Štrbac.

GLAS: Da li se šta promijenilo od prošle godine, odnosno da li je odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj lani u Knin išta popravilo?

ŠTRBAC: Boris Milošević, koji je dio aktuelne hrvatske vlasti, otišao je prošlog avgusta na proslavu “Oluje” u Knin. I ranije je bilo Srba koji su odlazili, ali nisu bili na funkcijama. To je Hrvatima lani bilo bitno, a kako je nama Srbima, nemam pravu riječ za to. Mogu reći da je bilo veoma ružno da  Srbin slavi “Oluju”, akciju etničkog čišćenja i ratnih zločina, ako već ne genocida, iako smo ih i tužili i za to. Hrvatima je samo nedostajalo to da i Srbi potvrde njihov stav da su Srbi agresori da te da su od agresora i oslobodili Krajinu. Bojim se da su tim gestom samo postigli da im uzvrate odlaskom u neka mjesta, što su trebali otići bez prethodnog uslovljavanja dolaska Srba u Knin.

GLAS: Hoće li se isto ponoviti ove godine?

ŠTRBAC: Andrej Plenković je nedavno odgovorao na to pitanje. Odgovor je bio ponižavajući, ciničan. Rekao je da nisu pričali o tome, ali da nije ni obavezno konzumiranje Srba na proslavi jer je konzumirano lani. Pazite riječ konzumirano, kao da je otišao negdje na janjetinu i prasetinu pa su konzumirali i to sada nije više bitno.

GLAS: U Hrvatskoj je usvojen Zakon o civilnim žrtvama rata. Odnosili se na i na Srbe? Znači li to šta?

ŠTRBAC: Mnogi Srbi su se ponadali da će konačno imati koristi, ali su isključeni, kako tumačim na osnovu riječi onih koji su ga predložili, jer se taj zakon ne odnosi na one koji su bili ili pomagali agresorima. Hrvati su mogli malo glumiti da su demokratska država, ali ne. Strašno i porazno.

GLAS: U javnosti se polemiše o prošlogodišnjem vebinaru i sukobu sa američkim ambasadorom Piterom Galbrajtom koji je tokom rata bio u Hrvatskoj i koji je, tvrdite, rekao da su Srbi iz Krajine žrtvovani zarad Muslimana u Bihaću.

ŠTRBAC: Drugi naš susret bio je krajem januara 1995. kada je donio “Plan Z4” u Knin, kada Srbi nisu prihvatili. Vebinar se zvao “25 godina poslije Plana Z4” i tada je, a nisam očekivao da će hladnokrvno bez da trepne, on reći da su Srbe iz Republike Srpske Krajine žrtvovali zarad Muslimana u Bihaću. Pitao sam o čemu priča, kakve veze imamo sa tim i sa Srebrenicom koja se desila 11. jula, a “Oluja” počela 4. avgusta. Rekao je da procjena njega i Franje Tuđmana bila da će Srbi, poslije Srebrenice, napasti bihaćko područje i da će biti četiri puta više žrtava. Zato je lično dao zeleno svjetlo da napadnu RSK, a jedan od razloga je bio i odbijanje plana. Kada sam upitao da li je svjestan posljedica, kazao je da je tako, da je bila stvar procjene. Dodao je i da su znali da će doći do egzodusa Srba, ali da nisu procijenili da će biti pokolja staraca koji su ostali. Ali ne priznaje da je to etničko čišćenje.

Program

GLAS: Kako će “Veritas” ove godine obilježiti godišnjicu “Oluje”?

ŠTRBAC: Prisustvovaćemo centralnom obilježavanju koju od 2015. zajedno organizuju Srpska i Srbija, koja će 4. avgusta biti u Busijama kod Beograda, a nakon toga nastavljamo naše tradicionalne programe sjećanja na progon i stradanje Srba u Krajini od 5. do 7. avgusta u Banjaluci, Novom Gradu i na Petrovačkoj cesti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana