Savjet RAK-a pet i po godina u tehničkom mandatu

Vedrana Kulaga Simić
Savjet RAK-a pet i po godina u tehničkom mandatu

SARAJEVO - Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pripremilo je prvu verziju odluke o osnivanju nove komisije za imenovanje članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, s namjerom da ovaj put budu i izabrani, jer su mandati u tom tijelu istekli još krajem 2017. godine, a uz to rade u krnjem sastavu.

Prednacrt odluke o osnivanju parlamentarne ad hok komisije je, naime, već u fazi konsultacija na zajedničkom nivou vlasti u BiH, a u dokumentu piše da će joj zadatak biti da objavi javni konkurs i nakon sprovedene procedure utvrdi listu sa 14 imena najuspješnijih kandidata, a koju dostavlja Savjetu ministara.

Savjet RAK-a čini sedam članova, koje bira Parlament, a mandat aktuelnom sazivu je istekao 23. decembra 2017. Savjet ministara je u februaru 2018, razmatrajući urgenciju iz oba doma Parlamenta, zadužio Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da hitno pokrene proceduru za imenovanje članova Savjeta agencije.

Procedura za izbor komisije je pokrenuta brzo, ali je Savjet ministara tek krajem septembra utvrdio prijedlog odluke o osnivanju komisije. Međutim, situaciju je zakomplikovalo to što su tada održani izbori, nakon čega su uslijedili mjeseci u kojima je s mukom, na kraju, i formirana nova vlast.

Ova problematika bila je, između ostalog, u junu 2020. godine jedna od tema na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma na kojoj je podržana i u dalju parlamentarnu proceduru upućena inicijativa dijela poslanika iz tadašnje opozicije kojom je zadužen Predstavnički dom da, u skladu sa Zakonom o komunikacijama, najkasnije u roku od 30 dana pokrene postupak izbora članova Savjeta RAK-a.

Lista kandidata došla je pred poslanike krajem maja 2021. Za članove su tada bili predloženi Vedran Škoro, Antonio Beus, Nasuf Hadžiahmetović, Vedran Buhovac, kao i Elmir Husremović, Vladimir Jurišić te Slobodan Bošković, ali je nakon duže rasprave vraćena Savjetu ministara radi razmatranja ispunjavanja određenih uslova i zamjerki u vezi sa nekim od imena. 

Zajednički kolegijum Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH je, na traženje resornog ministarstva, predložio članove komisije tako da je u prednacrtu odluke potvrđeno da postoji šest kandidata za komisiju, od kojih je troje iz Parlamenta, te isto toliko iz nevladinog sektora.

U Parlamentu BiH juče je za “Glas Srpske” rečeno da očekuju da komisija uskoro počne sa radom, a sagovornik iz RAK-a tvrdi da, bez obzira na to što im je mandat istekao još prije pet i po godina, rade kao da to nije tako.

- Savjet je, kada su mandati članova, koji se biraju na period od četiri godine, bili pred isticanjem, obavijestio Parlament BiH o tome. Nakon toga iz Parlamenta je stiglo tumačenje da do izbora novih članova Savjeta postojeći rade u punom mandatu. Tako i rade sve ovo vrijeme - tvrdi sagovornik “Glasa” koji smatra da, poznavajući procedure, teško da ovaj posao, odnosno izbor i imenovanje, bude završen čak i do kraja ove godine.

Osim toga, situacija je takva da u Savjetu umjesto sedam trenutno radi pet članova jer je jedan prešao na drugo mjesto u RAK-u, zbog čega nije mogao da ostane i član Savjeta, a drugi je nakon imenovanja na rukovodeću poziciju podnio ostavku. 

Zakonom je definisano da mandat članova Savjeta traje četiri godine i da samo jednom mogu biti ponovo imenovani.

Zadaci

Radom  RAK-a, uz Savjet, rukovodi generalni direktor. Savjet je zadužen da vodi Agenciju u pogledu strateških pitanja sprovođenja zakona, te vrši konsultacije sa generalnim direktorom. Nadležni su za usvajanje kodeksa rada te pravila za emitovanje i telekomunikacije, kao i prijedloga budžeta Agencije za svaku fiskalnu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana