Savjet ministara: Usvojena politika plata i naknada do 2026.godine

Srna
Savjet ministara: Usvojena politika plata i naknada do 2026.godine

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je danas Politiku plata i naknada u institucijama BiH za period 2023. do 2026. godine.

Politika plata i naknada do 2026. godine usvojena je uz korekciju, a njome se predviđa i harmonizacija propisa u ovoj oblasti u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti na nivou BiH.

Načelo realnosti i fiskalne odgovornosti jedno je od osnovnih načela na kojem će biti bazirano vođenje politike plata i naknada u institucijama BiH u četvorogodišnjem periodu, što podrazumijeva uvažavanje realnog stanja i očekivanih kretanja ekonomskih pokazatelja i performansi BiH kao osnove za utvrđivanje visine plata i naknada, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog amandmana na Sporazum o zajmu (dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predloženi amandman pripremljen je na zahtjev Ministarstva finansija Republike Srpske i odnosi se na izmjenu načina realizacije nabavke kako bi se poboljšala infrastruktura u kancelarijama službe za katastar i zemljišnoknjižnim kancelarijama.

Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je 2. jula 2020. godine s ciljem pružanja podrške razvoju održivog sistema registracije nekretnina s harmonizovanom evidencijom u zemljišnoj knjizi i katastru u urbanim područjima Federacije BiH i Republike Srpske.

Prijedlog amandmana s osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je iz BiH predložen ministar finansija i trezora.

Na sjednici usvojen i prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Ministarstva turizma Bugarske.

“Memorandumom o razumijevanju planirana je razmjena informacija i istraživanja, te podsticanje međusobnih ulaganja u razne oblasti u okviru sektora turizma, radi razvoja turističke infrastrukture i jačanja prijateljskih odnosa BiH i Bugarske”, napominje se u saopštenju.

Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana