Savjet ministara imenovao čelnike nekoliko agencija

Vedrana Kulaga Simić
Savjet ministara imenovao čelnike nekoliko agencija

SARAJEVO - Savjet ministara BiH na današnjoj je sjednici, na prijedlog HDZ-a, imenovao novog direktora Granične policije BiH, te zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Za direktora Granične policije je imenovan je Mirko Kuprešaković, dok je bivši direktor Granične policije Zoran Galić postavljen za zamjenika direktora.

Kandidat SNSD-a Darko Ćulum ostaje direktor SIPA-e, a danas na sjednici nije bilo riječi  o njegovom mandatu koji ističe u martu.

Za direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Žarko Laketa, kao kadar SNSD-a.

Konkurs za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela biće ponovljen.

Imenovanje direktora i zamjenika direktora Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) danas ipak nije bilo na dnevnom redu jer nije predložen kandidat za ovu funkciju.

Proširenoj Trojki pripadaju OBA i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, SNSD-u SIPA i Služba za poslove sa strancima, a HDZ-u Granična policija.

-Nismo se saglasili o kandidatima iz bošnjačke kvote, sa prijedlozima koje sprovela SDA do sada. Oborili smo ta imenovanja i naložili raspisivanje novog konkursa – rekao je ministar inostranih poslova

Elmedin Konaković.

On je rekao da je na današnjoj sjednici bilo puno tačaka, da je puno procedura završeno, kao i da su neke ostale nedovršene.

-Nisu završene jer nismo prihvatili prijedloge bivše vlasti, pa one idu na ponovljenu proceduru. Negdje su imenovani vršioci dužnosti - rekao je Konaković novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

Konaković je rekao da je za vršioca dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH imenovana Nataša Grubiša.

Kada je riječ o OBA, naglasio je da je na sjednici Kolegijuma Savjeta ministara postignut dogovor da se kreće u zakonito razrješenje direktora OBA Osmana Mehmedagića.

-To znači da se mora održati sastanak izvršno-obavještajnog odbora i on će biti održan u ponedjeljak - rekao je Konaković i dodao da na tom odboru kreće procedura razrješenja i imenovanja novog direktora OBA.

Konaković nije htio govoriti o imenima kandidata za novog direktora OBA.

-Veliki je pritisak. To je jedna od najznačajnijih pozicija u cijeloj BiH. Novi direktor će biti stručan i imaće legalnu diplomu - rekao je Konaković.

On je istakao da je dosadašnji direktor OBA šteta na poziciji koju obavlja, te da što prije, zakonski mora biti smijenjen.

-On je već stekao uslove za penziju i obavlja ovu funkciju nepotrebno - naveo je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana