Savjet Evrope poziva Bugarsku da ne usvaja zakon o gej propagandi

Tanjug
Savjet Evrope poziva Bugarsku da ne usvaja zakon o gej propagandi

STRAZBUR - Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaerti pozvao je bugarskog predsednika Rumena Radeva da ne potpisuje zakon o zabrani takozvane "gej propagande" u školama.

Kako prenosi portal Evropska istina O'Flaerti je izrazio "duboku zabrinutost" zbog zakona koji je usvojio bugarski parlament o zabrani takozvane LGBTI propagande u školama.

"Pozivam bugarskog predsednika Radeva da ne potpisuje taj zakon. Vlasti se moraju boriti protiv diskriminacije i neprijateljske retorike prema LGBTI zajednici, posebno uoči izbora", poručio je dodao je O'Flaerti.

Parlament Bugarske je 7. avgusta odobrio nacrt spornog zakona na inicijativu proruske partije Renesansa, koju su podržale i neke proevropske stranke.

Odobreni propisi zabranjuju da se u školama sprovodi "promovisanje, popularizacija i podrška idejama i stavovima koji se odnose na netradicionalnu seksualnu orijentaciju ili seksualnu identifikaciju koja je drugačija od biološke".

Evropska komisija je, na fonu usvajanja nacrta zakona o zabrani gej propagande u bugarskim školama, podsetila da se EU zalaže za borbu protiv diskriminacije.

U EU je sličnu borbu protiv LGBT propagande najavio i mađarski premijer Viktor Orban, zbog čega je ušao u oštar sukob sa Briselom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana