Savić: Srpski ima status nacionalnog i nadnacionalnog jezika

SRNA
Savić: Srpski ima status nacionalnog i nadnacionalnog jezika

BANjALUKA - Srpski jezik svojim viševjekovnim postojanjem i dugom tradicijom obezbijedio je status nacionalnog i nadnacionalnog jezika na ovim prostorima, svojim književnim dostignućima pribavio je regionalnu i svjetsku slavu, a stabilnim i funkcionalnim sistemom služi milionima ljudi, izjavila je Srni predsjednik Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić.

"Srpski jezik izgrađen je oko svetosavske, dositejevske i vukovske vertikale, dok njegovu horizontalu čine davnašnji i današnji govornici iz različitih krajeva u kojima naš narod živi ili koje je tradicionalno nastanjivao", istakla je Savićeva uoči Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Ona je ukazala da se tog dana slavi srpski jezik, promovišu kultura i nasljeđe, a to je i prilika za sjećanje na ljude i događaje koji su značajni za srpski identitet.

"Osim važnosti jezika u obrazovanju, javnom životu i duhovnom i materijalnom uzdizanju pojedinaca, grupa i naroda, na današnji dan pominjemo i neophodnost višejezičnosti, multikulturalnosti i uvažavanja među narodima", navela je Savićeva.

Prema njenim riječima, ne postoji bojazan da bi srpski jezik mogao nestati ili pokleknuti pred izazovima modernog doba, ali, nažalost, ponekad se javlja sumnja u namjere koje pojedinci i određene grupe pokazuju prema svom jeziku.

"Osnovni postulat od kojeg treba da pođemo jeste da jezik nije ni alat, ni sredstvo, ni obaveza, ni privilegija, već da je imanentan čovjeku, sadržan je u samom našem biću, mi ga poznajemo, volimo i njegujemo, ne zato što nam se to izvana nameće nego zato što je jezik naša osnovna potreba", ocijenila je Savićeva.

Ako se pođe od takvog odnosa prema jeziku, naglasila je ona, biće sačuvan. "Otud i naziv maternji jer se vjeruje da samim rođenjem i u prvim danima svog postojanja dijete usvaja jezik svoje neposredne - sigurne, brižne i poznate okoline", ukazala je Savićeva.

Ona je pomenula revnosne učitelje, nastavnike i profesore koji svojim učenicima svakim danom usađuju ljubav prema jeziku i koji su u pravom smislu najzaslužniji za kultivisanje mladog bića, te ukazala na to da se na Dan maternjeg jezika ne smije zaboraviti njihov položaj i uloga u očuvanju jezika.

Savićeva je podsjetila i na institucije čiji je zadatak da omoguće da se jezik nesmetano koristi u svim vidovima javne komunikacije.

"Nažalost, naš jezik je prošao težak put na ovim prostorima i bio je decenijama zabranjivan, ugnjetavan i preoblikovan. Danas je to prošlost, ali i važna lekcija - i kad je sve drugo onemogućeno, jezik je most među pojedincima, grupama i narodima", poručila je Savićeva.

Unesko je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika. Generalna skupština UN priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. za međunarodnu godinu jezika. Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se s ciljem promocije jezičke i kulturne raznolikosti, te višejezičnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana