Savez Srba iz regiona: Obaveza svih da se sjećaju 43 srpske žrtve iz sela Jabuka

Srna
Savez Srba iz regiona: Obaveza svih da se sjećaju 43 srpske žrtve iz sela Jabuka

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da je obaveza svih da se uvijek sećaju 43 srpske žrtve iz fočanskog sela Jabuka koje su stradale u zoru 23. jula 1992. godine, kao i da govore o njima.

Prije 31 godinu pripadnici Armije BiH iz Goražda su na zvjerski način ubili 43 mještana iz sela Jabuka kod Foče, što je bilo prvo masovno stradanje fočanskih Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, podsjeća se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Dodaje se da su među stradalima dječak od 13 godina, slijepa starica i mnogi drugi civili, kao i da je zapaljeno i uništeno 18 srpskih sela na području od Stoca do Jahorine i da je pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg miniran i srušen do temelja, a obnovljen 2005. godine prilozima vernika.

Linta ističe da ni poslije 31 godinu Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu za masovni zločin u Jabuci.

Riječ je o jednom od brojnih dokaza da nema pravde za srpske žrtve pred insitucijama BiH, a da pravosuđe BiH nije nezavisno i nepristrasno, već je u funkciji bošnjačke ratne politike, naveo je Linta.

Naglasio je da je cilj pravosuđa u Sarajevu da se opravda lažni narativ da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci oslobodioci i žrtve.

„Bez utvrđivanja istine o karakteru rata, procesuiranja odgovornih za zločine i poštovanja svih žrtava nije moguće uspostavljanje povjerenja i pomirenje u BiH“, ukazuje se u saopštenju.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana