Satler: Od marta u BiH nije bilo pomaka na evropskom putu

Tanjug
Satler: Od marta u BiH nije bilo pomaka na evropskom putu

SARAJEVO - Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, koji završava mandat u Sarajevu, pozvao je danas vlasti u BiH da u narednom periodu naprave iskorak na evropskom putu, koji, kako je rekao, nije napravljen od marta ove godine.

Satler je novinarima rekao da je tokom njegovog mandata BiH napravila određene pomake na evropskom putu, ka punopravnom članstvu.

-Kandidatski status iz 2022. godine, i odluka da se otvore pregovori u martu ove godine. To znači da ste sada u istom vagonu sa susjednim zemljama – Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom, i to je sjajno jer ste konačno uhvatili korak s njima, vaš narod je dugo čekao, posebno ovaj zadnji korak o pokretanju pregovora znači pobjedu za narod -naglasio je Satler, koji će službovanje nastaviti u Crnoj Gori.

Dodao je da su pored velikih pitanja u sjenci često ostajale manje stvari, a koje su pokazale da je Bosna i Hercegovina već dio evropske porodice – od pristupanja EU Mehanizmu za civilnu zaštitu, što omogućava BiH da daje i prima pomoć tokom prirodnih katastrofa, do postizanja protoka informacija sa Evropolom.

Ipak, naglasio je Satler, dovoljno je realan da kaže da sve nije sjajno, te da postoje i problemi.

-Nakon odluke Evropskog savjeta u martu, nismo vidjeli pravi pomak na reformskom putu, nismo vidjeli zakone koji su potrebni za naredne korake, i nažalost postoji nekoliko stvari koje nedostaju u smislu usaglašavanja Plana rasta - istakao je Satler, prenijela je sarajevska N1 TV.

Pozvao je vlasti da, u cilju ispunjavanja uslova, u susret održavanja prve međuvladine konferencije, naprave neophodne korake i usvoje četiri preostala reformska zakona i usaglase pregovarački tim za pregovore sa EU, kako bi zemlja nastavila da napreduje na evropskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana