Satler: Kandidatski status BiH za EU je veliko priznanje

GS
Foto: Avaz

MOSTAR- Šef Delegacije EU u Sarajevu Johan Satler izjavio je danas u Mostaru da je dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU veliko je priznanje Bosni i Hercegovini, ali i jasan signal građanima da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati i osnivati porodicu.

On je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru studentima održao predavanje na temu “Kandidatski status BiH”.

“To je značajan i velik trenutak koji sam po sebi predstavlja priznanje, ali s druge strane i zadatak za nove sazive na evropskom putu”, rekao je Satler i istakao da je BiH na dobrom putu.
 

To je, kazao je, itekako jasan signal da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati, ali i da je ovo mjesto u kojem možete zasnovati svoje porodice.
 

“Što se tiče ovih nekih materijalnih, finansijskih aspekata, već postoje značajna sredstva koja su dostupna i koja se koriste, ali isto tako i ona koja su ostala neiskorišćena, bilo da je riječ o neodlučnosti vlasti ili nepostizanju saglasnosti”, rekao je Satler, prenijela je Fena.

Kao primjer kakve Bosne i Hercegovina benefite ima od Evropske unije, Satler je naveo primjer energetskog paketa pomoći koji je EU osigurala u vrijednosti od 70 miliona evra.
 

“Cilj ovog paketa je pomoći upravo onim najsiromašnijim domaćinstvima i najugroženijim kategorijama društva u suočavanju sa značajnim porastom cijena energenata, tako da, što se tiče finansijske pomoći, ona je postojala, postoji i nastaviće postojati i u budućnosti”, naveo je šef misije EU u Sarajevu.
 

Na putu za punopravno članstvo naredna faza za Bosnu i Hercegovinu je otvaranje pregovora.
 

“Na osnovu petnaestogodišnjeg iskustva zemalja regije, od trenutka kandidatskog statusa do naredne faze potrebno je neke tri do četiri godine pod uslovom da vlasti ispunjavaju svoje zadatke, a naredna faza je otvaranje pregovora. Da se to dogodi trebaće nam mnogo više napora i fokusa nego što je to ranije bio slučaj, a to je u suštini onih 14 ključnih prioriteta”, naveo je Satler.
 

Dodao je da su se u protekle dve godine ostvarili određeni rezultati kada je u pitanju put BiH prema EU-u.
 

“Jutros sam imao priliku da se sastanam sa gradonačelnikom i predsedavajućim Gradskog vijeća Mostara, a u porukama sa sastanka istaknuto je da su prethodne dvije godine zaista pokazale kako rezultati neće izostati kada se usmjerite na ono što je izvodivo”, rekao je Satler i istakao:

“Jasno mi je da su se u proteklom periodu stvari pomakle naprijed, pokretale, i još uvijek je to pitanje koje treba rješavati, ali rezultati svakako ostaju. Nadam se da će mostarski tim u 'drugom poluvremenu' nastaviti raditi u interesu građana i na obezbjeđivanju one perspektive koju građani itekako željno očekuju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana