Satler: Izvršenje odluka Ustavnog suda bitno za proces evropskih integracija

Srna
Satler: Izvršenje odluka Ustavnog suda bitno za proces evropskih integracija

JAHORINA - Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je danas na Jahorini da je pitanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH važno za proces evropskih integracija.

-U bilo kom demokratskom društvu morate imati jednog konačnog arbitra, a to nisu ni političari, ni izvršna ni zakonodavna vlast, već pravosuđe - rekao je Satler u obraćanju novinarima pred početak dvodnevne konferencije o izvršenju odluka Ustavnog suda BiH koju je na Jahorini organizovao ovaj sud.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je najviši sud u BiH i zato je neophodno da se njegove odluke poštuju i izvršavaju, jer njihovo sprovođenje, odnosno nesprovođenje, ima implikacije po cijelo društvo.

Satler je naglasio da je izvršenje sudskih odluka pogotovo važno za zemlje koje teže članstvu u EU.

-Iz tog razloga nije slučajnost da se jedan od 14 ključnih prioriteta, prioritet četiri, bavi pitanjem pravosuđa, odnosno Ustavnog suda i izvršenja njegovih odluka - rekao je Satler, koji očekuje da će konferencija za rezultat imati konkretne prijedloge za povećanje stope izvršenja odluka Ustavnog suda.

Satler je naveo da se 16-17 odluka Ustavnog suda koje nisu izvršene, a odnose se na ocjenu ustavnosti, tiču zakonodavnih tijela na svim nivoima, i to šest-sedam je iz nadležnosti Parlamentarne skupštine, dio je iz nadležnosti Parlamenta FBiH i jedan predmet koji se tiče koncesija u nadležnosti je Narodne skupštine Republike Srpske.

Kada je u riječ o sprovođenju, odnosno nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, Satler je ocijenio da se “sve svodi na političku volju i međusobna politička prepucavanja”.

Upitan o budućnosti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i za realizaciju 14 prioriteta u kontekstu evropskih integracija, Satler je rekao da je želja EU da vidi jačanje suvereniteta BiH.

-To po sebi podrazumijeva i gašenje OHR-a i odlazak međunarodnih sudija iz Ustavnog suda, ali to je nešto o čemu treba govoriti dugoročno. Moramo vidjeti samostalnost u donošenju odluka, a to je proces koji se neće desiti preko noći, pogotovo u ovakvim okolnostima - smatra Satler.

Prema njegovim riječima, u procesu integracije BiH u EU srednjoročno se teži smanjenju međunarodne supervizije.

Šef Delegacije EU podsjetio je da je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno ukazala na potrebu snažnije integracije zapadnog Balkana u evropski prostor EU i snažnije regionalne integracije, ali i na unapređenje vladavine prava, vladavine pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i pomoći EU u tom smislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana